Promina: Susret župnika s bivšim župnim vikarima

U srijedu, 3. lipnja 2015, u župnoj kući u Čitluku, župa Promina, susreli su se bivši prominski župni vikari sa župnikom fra Petrom Pletikosom. Najstariji župnik naše Provincije rado je prihvatio prijedlog nekoliko bivših kapelana da se organizira susret bivših župnih vikara u Promini.

Kroz zadnjih 75 godina u Promini se izmijenilo oko 18 župnih vikara. Neki su već umrli. Budući da je Promina bila velika župa u njoj su uvijek djelovala dva svećenika. To je bila praksa sve do završetka Domovinskog rata. Nakon Domovinskog rata vjernika u Promini je bilo sve manje tako da i danas službu obavlja samo župnik. Problem je što Promina ima više crkava i više misa nedjeljom. Župnik fra Petar svaki tjedan (subotom) slavi misu i u staračkom domu u Oklaju. U zadnje vrijeme gvardijan fra Mate Gverić pomaže fra Petru slaveći nedjeljom misu u Razvođu.

Župnik Fra Petar srdačno je dočekao šest fratara koji su se odazvali na ovaj susret. Neki zbog obaveza nisu mogli stići. Pozivu su se odazvali: fra Milan Ujević, fra Nikola Ćurčija, fra Josip Klarić, fra Ivan Dotur, fra Tomislav Brekalo i fra Božo Duvnjak. Od živućih fratara u Promini su još bili župni vikari:  fra Josip Lucić, fra Rafo Begić, fra Stjepan Poljak, fra Pavao Vučković, fra Mate Puđa i fra Jakov Dževrnja Viro.

Na bratskom slavlju, uz ručak, braća su razgovarala o bivšim vremenima, životu i zanimljivim događajima iz prošlih vremena. Zanimljive  i interesantne događaje iz komunističkog vremena ispričali su fra Milan Ujević i fra Ivan Dotur. Svi smo se prisjetili bivših župnika, bivših župljana i raznih događanja iz povijesti ove, nekad velike, župe. Susret je završio sa željom da se ovakvi susreti nastave češće.

IZVOR: franjevci-split

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.