Proslavljena obljetnica posvete crkve sv. Frane

Svečanim liturgijskim slavljem proslavljena je 594. obljetnica posvete crkve sv. Frane. Svetu misu je predslavio generalni vikar šibenske biskupije monsinjor Marinko Mlakić. Monsinjor Mlakić govorio je o važnosti crkve kao građevine koja okuplja Božji narod na molitvu, svetu liturgiju i slavlja svetih sakramenata.

No, važnija je svakako Božja Crkva, putujućeg i proslavljenog naroda Božjega koja svoje ishodište i središte ima u nebeskom Jeruzalemu u koji nas sve vodi Isus Krist koji je glava tijela – Crkve. Blagdan posvete crkve je blagdan Crkve-zajednice vjernika, naroda Božjega koji se u crkvi-zgradi okuplja. Stoga predslovlje blagdana kaže: ‘U ovoj kući koju si nam dao ti izgrađuješ na svoju slavu živi hram, a to smo mi’.

Crkva sv. Frane u Šibeniku najstarija je crkvena institucija koja u neprekinutom kontinuitetu svoja vrata otvara vjernicima punih šest stoljeća.

Duga je i bremenita povijest franjevačkog reda i franjevačke nazočnosti u Šibeniku. Fratri su se u Šibenik naselili sigurno sredinom 15. stoljeća i zasnovali svoj mali samostan izvan gradskih zidina. Samostan su kasnije morali porušiti i novu nastambu graditi unutar gradskih zidina. Dolaskom na novi lokalitet unutar gradskih zidina u Šibeniku Mala Braća su zatekla dvije kapelice, onu Sv. Martina i Sv. Mihovila. Oko kapelice Sv. Martina fratri su organizirali svoje novo boravište počam od 1320. godine.

Nova i prostrana crkva Sv. Frane posvećena je 31. svibnja 1423. godine. Od 1970, zauzimanjem biskupa ova je crkva proglašena Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića.  U ovoj se crkvi stoljećima uz sv. Franu štuje i sv. Ante Padovanski kao i sv. Nikola Tavelić te neizostavno Majka Božja Bezgrešna.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.