Proslavljena svetovina Svih Svetih

Svetkovina Svih svetih u Šibeniku svečano u je proslavljena u katedrali svetog Jakova. Misno slavlje u koncelebraciji sa katedralnim župnikom don Krešimirom Matešom predvodio je šibenski biskup Ante Ivas.

U homilji se osvrnuo na Knjigu Otkrivenja svetog Ivana apostola. Nije Ivanovo viđenje bilo viđenje ljudskim očima, kako mi gledamo zemlju i događaje na njoj, kazao je biskup Ivas. Ukazao je kako danas mnogi na zemlji govore nam o vizijama boljeg i pravednijeg viđenja svijeta. Naglasio je kako nitko ne spominje Boga u tim vizijama.

Svetkovina Svih svetih svetkovina je naše vjere. To je blagdan koji nas potiče da očima vjere gledamo život, obitelj i narod. Gledati svijet očima vjere znači gledati ga u svijetlu Božje objave i ljubavi, kazao je biskup Ivas. Čovjekovo dostojanstvo, njegovu vrijednost i smisao, ispunjenje i blagostanje naroda i svijeta nije moguće ostvarit samo materijalnim i ljudskim sredstvima. Još manje moćima ili silama; niti snagom bilo kakve materijalističke ili bezbožne ideologije i politike koja Boga ne treba ili ga odbacuje, ili prezire, ili sa Bogom manipulira kao što neki pokušavaju, naglasio je biskup Ivas.

Isus je u Govoru na gori naučavo da je Božja logika drugačija od ljudske koja je iskvarena istočnim grijehom oholosti. Uvijek je bilo i danas kao da ima sve više onih koji se hoće bogovima, vladarima ili vlastodršcima. Isus je u govoru na gori učenicima poručio da samo Božjom ljubavlju sveti mogu biti i jesu sveti: siromašni i ožalošćeni, ponizni, gladni, milosrdni, oni koji su čista srca, koji su mirotvorci, koji su progonjeni radi pravednosti. Svetkovina svih sveti je velika obiteljska svečanost svih nas živih i preminulih. Koji smo na krštenju opečaćeni pečatom Boga živoga, kazao je između ostalog u homiliji biskup Ante Ivas.

IZVOR: Šibenska biskupija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.