Proslavljeno 90 godina mješovitog katedralnog zbora

U Dijacezanskom listu Šibenske biskupije 1925. g zapisano je kako je ‘na Sve Svete bila u bazilici pontifikalna sv. Misa. Na koru pjevao je, za prvi put, novoutemeljeni zbor ‘Sv. Cecilija’. Ustrajnost zbora, njegovih pjevača i voditelja tijekom svih ovih 90 godina okrunjena je na blagdan Gospe od zdravlja, 21. studenog 2015. svečanim euharistijskim slavljem te koncertom sakralne glazbe u katedrali sv. Jakova u Šibeniku.
Svečano euharistijsko slavlje za sve pjevače katederalnog zbora predslavio je mr. Don Ivan Turudić, svećenik Mostarsko-Duvanjske biskupije u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Krešimirom Matešom. U homiliji je predvoditelj istaknuo potrebu prepoznavanja privilegiranosti kršćanina u nasljedovanju Isusa Krista i svjedočkim življenjem vjere u svakodnevom životu i dužnostima. Svjedočenje treba biti prožeto radošću i pouzdanjem u Božju blizinu bez obzira na okolnosti kojima smo okruženi.
Nakon svečanog euharistijskog slavlja koje je pjevanjem animirao katedralni zbor, proslava ja nastavljena koncertom sakralne glazbe katedralnog zbora i gostiju, odnosno profesora i učenika Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku. Izveli su sakralna djela domaćih i straninih skladatelja (Franjo Dugan, Knut Nystedt, Ivan Lukačić, Šime Marović, Ante Mateljan, Camille Saint Saens, Lorenzo Perosi, Antonio Vivaldi, Giulio Caccini, Peter Wagner, Anđelko Klobučar, Ivan Meštrović i Vinko Jelić).
U koncertnoj poslastici uživali su mnogi slušatelji koji su dugotrajnim pljeskom nagradili svaku pojedinu izvedbu. Prigodnim govorom nazočnima se obratila i voditeljica zbora Jelena Mikulandra, prof. istaknuvši kako – Govoriti o ovako velikoj obljetnici, nemoguće je a da se ne spomene njezina eshatološka bit. A to je prije svega: Služenje Bogu! Biti crkveni pjevač nije jednostavno! Jer biti crkveni pjevač znači stoposto biti Božji glasnik na svakom mjestu, vremenu i prostoru, naviještati skladnom pjesmom slavu nebesku – Zahvalila je svim dosadašnjim i sadašnjim pjevačima na neumornoj ustrajnosti, uz naznaku kako nije uvijek jednostavno pjesmom pratiti zahtjevnost liturgijske godine. Čestitala je članovima zbora veliku obljetnicu i preporučila ih u zaštitu Gospe od zdravlja, sv. Cecilije i šibenskih svetaca sv. Jakova i svetog Mihaela.
Cijelom katedralnom zboru veliku obljetnicu čestitao je i biskup mons. Ante Ivas, prisjetivši se kako je kao dijete sigurno slušao katedralni zbor jer je s roditeljima dolazio u katedralu, ali mu nije potpuno ostalo u sjećanju. Iznio je još poneke zanimljive detalje vezane uz opstanak zbora i u komunističkom vremenu i neumornom dugogodišnjem voditelju pok. don Veljku Jadronji koji je iznova pronalazio načine i mjesta za održavanje redovitih proba. Poželio je zboru ustrajnost i u narednim desetljećima. Ujedno je uručio Zahvalnice dugogodišnjim i samozatajnim članovima katedralnog zbora. Pojedini članovi pjevali su u zboru od davne 1946. pa sve dok su im zdravstvene prilike dozvoljavale. Svečanost je završena zajedničkim pjevanjem Himne sv. Jakovu katedralnog zbora i svih okupljenih slušatelja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.