Sestra Valentina na blagdan sv. Frane obukla redovničko odijelo i položila zavjete

Na svetkovinu svetog Franje Asiškog sestre franjevke od Bezgrješne u Šibeniku imale su više razloga za slavlje. U crkvi Gospe van Grada u Šibeniku umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, uz koncelebraciju više svećenika, predvodio je misno slavlje na kojem je sestra Valentina Sitaš obukla redovničko odijelo i položila prve zavjete.

Sestra Virgina Mihalj i sestra Beata Dadić proslavile su šezdeset godina redovničkih zavjeta. Pedeset godina obilježile su sestre Boženka Periša, Damjana Grgat, Nazarena Blažević,  Anđela Budimir-Bekan i Radomira Nimac.

zavjetifranjevka18009

U homiliji biskup Ivas citirao je biskupa Srećka Badurinu i njegov govor upućen nasljedovateljima svetog Franje.

– Biti franjevac i franjevka ne znači kititi se životom i djelom svetog Franje, te živjeti na njegov račun. Sveti Franjo sve stavlja pred vlastitu odgovornost. On upućuje na trajni, živi i vjernički odnos prema Kristu. Život svetog Frane je putokaz -kazao je.

Biskup Ivas ukazao je i na vrijednost ženskog redovništva u Katoličkoj crkvi. Naglasio je kako se i u samoj Crkvi redovnice susreću sa neugodnošću. Često su tražene zbog onoga što rade, a ne zbog onoga što jesu. Često se ne cijeni njihovo redovničko posvećenje.

Redovnice su od Boga ljubljene i izabrane. Bog koji nam je rekao ti si moj ili moja ljubljena pita svakoga: „Voliš li ti mene?“. Bog nudi bezbrojne prilike svakome od nas da mu to potvrđujemo. To je Najdublji smisao duhovnog i redovničkog života koji sve radikalno mijenja, poručio je između ostaloga biskup Ante Ivas.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.