Šibenski vjernici hodočastili u Portugal i Španjolsku: ‘Hrvatska pjesma odzvanjala je fatimskim svetištem’

Na Uskrsni ponedjeljak pedeset šibenskih vjernika, pod vodstvom don Jose Pavića župnika Gospe od Ružarija, krenulo je na hodočašće u Fatimu i druga svetišta Portugala i Španjolske.

Drugi dan puta stigli su do zračne luke u Milanu gdje su nastavili put do Lisabona zrakoplovom. U Lisabonu su obišli četvrt Belem sa samostanom Mosteiro dos Jeronimus izgrađenu u gotičko-renesansnom stilu, tvrđavu Tore de Belem i spomenik portugalskim osvajačima, crkvu sv. Antuna, staru gradsku jezgru. U popodnevnim satim stigli su u Fatimu gdje je don Joso u hotelskoj kapelici održao svetu misu, dok su u večernjim satima prisustvovali procesiji u svetištu i sudjelovali u molitvi krunice Gospi Fatimskoj.

hodoasce8

hodocasce

hodocasce1

Treći dan puta hodočasnici su  sudjelovali u Križnom put do sela Aljustrel i razgledu rodnih kuća vidioca Jacinte, Franje i Lucije.

– Tu smo susreli hrvatske hodočanike iz Bogoslovnog sjemeništa Đakovo.U 21.30 ispred Kapelice ukazanja smo sudjelovali u molitvi krunice i procesiji. U popodnevnim satima u kapelici u sklopu svetišta Gospe Fatimske don Joso je održao svetu misu. U kasnim večernjim satima nakon procesije okupili smo se ispred spomenika Svetom Srcu Isusovom gdje smo zajedno s hrvatskim hodočasnicima iz Hrvatske katoličke misije Stuttgart i bogoslova iz Đakova na oduševljenje mnogih hodočasnika otpjevali nekoliko pjesama posvećenih Gospi i vjeri. Prilikom pjevanja pjesme Zdravo Djevo (Rajska Djevo Kraljice Hrvata) mnogima su potekle i suze radosnice. U tom trenutku dok je hrvatska pjesma odzvanjala fatimskim svetištem činilo se kao da smo u Mariji Bistrici ,Vrpolju ili Sinju a ne u dalekom Portugalu, priča nam jedan od hodočasnika.

hodocasce2

Naredni dan posjetili su velebnu gotičku Marijinu crkvu, Nazare i tipično ribarsko selo na obali Atlantika u kojem se nalazi jedno od najstarijih svetišta Portugala ”Gospe od Nazarea”.

– Zatim odlazimo u Batalhi, u kojem se nalazi poznati dominikanski samostan i bazilika Santa Maria de Vitoria. U popodnevnim satima vratili smo se u Fatimu gdje smo u hotelskoj kapelici sudjelovali na misi i klananju pred Presvetim Tijelom Kristovim. U večernjim satima smo sudjelovali na procesiji i krunici. Sljedeći dan u 6 ujutro sudjelovali smo zajedno s drugim hrvatskim hodočasnicima koncelebriranoj misi koja se održala u Kapelici Ukazanja . Zatim odlazimo autobusom u Coimbru najveći grad središnje portugalske regije Costa Prate, razgledavanje stare gradske jezgre. Nastavili smo vožnju prema Španjolskoj do Santtiaga de Compostela – svetišta Sv. Jakova apostola u pokrajini Galiciji. Poslije Jeruzalema i Rima trećeg na svijetu hodočanićkog mjesta u srednjem vijeku. Razgledali smo romaničku katedralu Sv.Jakova sa svečevim grobom ,druge crkve i kulturne i povijesne znamenitosti, priča nam hodočasnik.

hodocasce3

Sto godina ukazanja u Fatimi
Sto godina ukazanja u Fatimi

hodocasces5

hodocasec19

hodosce7

 

Tokom hodočasničkog puta posjetili su i svetište Bon Jesus do Monte koje se nalazi na brijegu viskom 400 metara i do kojeg vodi velebno stubište.

FOTO: Ante Petričević

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.