Stručni susret animatora liturgijskih slavlja Šibenske biskupije

Stručni susret animatora liturgijskih slavlja Šibenske biskupije održan je 17. veljače. Zamišljen ponajprije kao susret voditelja crkvenih zborova Šibenske biskupije, susret je okupio sve one koji aktivno sudjeluju u glazbenom animiranju liturgijskih slavlja i obreda u župama i samostanima šibenske biskupije: od orguljaša, voditelja zborova, dirigenata do pjevača i voditelja vokalno-instrumentalnih sastava. Susret je počeo misnim slavljem koje je u katedrali sv. Jakova predvodio Tomislav Rogić, biskup šibenski, u koncelebraciji s dvojicom svećenika, a na kojem je prigodnu homiliju u svjetlu izrečenog korizmenog evanđelja, izrekao predavač i voditelj susreta fra Stipica Grgat, istaknuti glazbeni pedagog, sakupljač glazbenog blaga, skladatelj te zborovođa zbora Gospe od Zdravlja iz Splita.

Naglasio je kako Crkva u današnjem evanđeoskom odlomku Lukina evanđelja stavlja u središte poziv carinika u koji i mi možemo uklopiti svoje korizmene odluke. Fascinira kako je Isus pozivao ljude i kako su se oni odazivali pozivu. Pitamo se što Isus vidio u očima tih ljudi? Odgovor je da Isus nije došao zvati pravednike, nego grešnike. U svetom korizmenom vremenu i mi smo pozvani ići za Isusom, kako bi nam sve u životu bilo smislenije.

clanak 2

U stručnom dijelu susreta, koji se nastavio u prostorijama Katedralne kuće, fra Stipica Grgat je obradio aktualno stanje u liturgijskoj glazbi danas, problemima s kojima se susreću orguljaši i voditelji zborova te pravilima o kojima treba voditi računa svi animatori liturgijskih slavlja, posebice vezano za smjernice apostolske instrukcije Musicam Sacram, čija se 50. obljetnica objavljivanja proslavlja ovih dana. Predavanje je obuhvatilo i diskusiju o aktualnim problemima, načinu izvođenja i repertoaru pjevanja tijekom liturgijskih slavlja i obreda, a održana je i kraća radionica obrade i izvođenja pojedinih glazbenih uradaka.

Susret koji je organizirala Jelena Mikulandra, voditeljica mješovitog katedralnog zbora u Šibeniku, završio je zajedničkim ručkom svih sudionika. Dogovoreno je da je tema sljedećeg susreta duhovna obnova i vjernička izgradnja pjevača članova župnih zborova.

clanak 3

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.