SVE I U SVEMU KRIST: Tumačenje grba biskupa Rogića

Biskupsko geslo imenovanog šibenskog biskupa Tomislava Rogića glasi: „Sve i u svemu Krist“. Svako djelovanje, riječi i molitve polaze od Isusa Krista i prema njemu vode. Krist je oslonac i suputnik, Put, Istina i Život prema kojem svi hodimo, poručuje geslo mons. Rogića. Grb je podijeljen na tri polja. Lijevo gornje polje nosi Kristov monogram – Kristogram sačinjen od dva grčka slova X i P (Hristos) najstariji grafološki simbol za Krista. Ispod njega nalazi se osmokraka zvijezda simbol BD Marije kao Zvijezde mora, putokaz potpunog predanja Božjoj volji. Bijela boja predstavlja neizrecivost neba koju u svom imenu simbolizira sv. Mihovil – Mihael (Tko je kao Bog?) zaštitnik Šibenske biskupije.

Desno gornje polje dio je Hrvatskog grba s prepoznatljivim crveno-bijelim kvadratićima, simbol domovine Hrvatske a time i Krešimirova grada Šibenika.

biskup_rogic_grb

Donje, treće polje plave je boje mora koje oplakuje Šibensku biskupiju i podsjeća na sve prirodne ljepote kojima je okružena i isprepletena. U tom polju nalazi se školjka koja se vezuje uz sv. Jakova i simbolizira zaštitnika i naslovnika šibenske katedrale pod čiji se apostolski zagovor utječemo.

Ponad grba je procesionalni križ iz 15. stoljeća s likovima četiri evanđelista i s Jaganjcem pobjednikom u sredini kakav imaju (vrlo sličan) i senjska i šibenska katedrala.

Grbu mons. Rogića vizualni identitet dao je šibenski dizajner Antonio Šunjerga.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.