Svetom Nikoli Taveliću hodočastili vjernici iz Zadarske nadbiskupije

Hodočašće vjernika Zadarske nadbiskupije sv. Nikoli Taveliću u Šibenik održano je u nedjelju 15. studenoga. Oko sedamsto hodočasnika po dolasku okupilo se najprije u molitvi u nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u franjevačkom samostanu sv. Frane, gdje ih je pozdravio gvardijan i rektor svetišta fra Ivan Bradarić. Svečano misno slavlje u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. U uvodnim riječima misnog slavlja vjernike je pozvao da zagovoru Nikole Taveleća preporuče potrebe Zadarske nadbiskupije, Šibenske biskupije, osobne i narodne potrebe . Osvrnuo se i na nedavne tragične događaje u Parizu te je pozvao na molitvu za mir po zagovoru svetog Nikole Tavelića.

“Trebamo moliti Boga za osobnu i za vjeru našeg naroda. Trebamo stajati pred našim svecima zagovornicima koji su ostali postojani u vjernosti Bogu i narodu – pred sv. Nikolom Tavelićem, bl. Miroslavom Bulešićem, bl. Alojzijem Stepincem. Pred onima koji su bili svjedoci životvorne snage vjere, istine i Božjeg duha. Koji nisu popuštali pred optužbama, nisu bježali kukavički niti ulazili u pogodbe i trgovanja sa zloduhom svijeta, nego su se postojano uzdali u snagu Božje milosti, istine i ljubavi sve do herojskog mučeništva”, kazao je biskup Ivas u homiliji.

Upitao je imamo li snage priznati da sve lakše dopuštamo da nas privuče suvremeni relativizam pa se pogađamo oko životnih vrednota. “Sve više zanemarujemo kršćanski nauk i moral, smjernice učiteljstva Crkve. Trebamo moliti da naš kršćanski život u obiteljima, profesiji, domovini, da naša društvena i politička zauzetost, naši izbori budu utemeljeni i pokretani evanđeoskim načelima, a ne načelima svijeta bez Boga ili protiv Boga”, istaknuo je mons. Ivas, dodavši da su na to s velikom odgovornošću poticali i sv. Ivan Pavao, Benedikt XVI. i papa Franjo. “Isus nije zavaravao ljude lažnim obećanjima niti ih je zavodio lažnim i nestvarnim nadama, reklamama, kampanjama. Ljudskim ušima i shvaćanjima nisu bile lake njegove riječi o odricanju i križu, o dobitku i gubitku sebe: ‘Što koristi čovjeku da sav svijet zadobije a sebe samoga izgubi!’ Vjerovati znači odreći se i napustiti put po kojem živimo, ako je to nespojivo ili suprotno istini i Božjem putu”, upozorio je šibenski biskup, ustvrdivši da kršćani sve više zanemaruju Kristov poziv da kroz život idu za njim i s njim.

“Živi sa mnom u svom Nazaretu i Betlehemu, gdje si se rodio i ostvaruješ život u braku, obitelji, svom narodu. Idi za mnom i budi vjeran pred carevima i vladarima svijeta, pred mudracima, pismoznancima i farizejima. Idi za mnom i ostani vjeran pred nepravednim zakonima i upraviteljima, pred zemaljskim vlastima i sucima, pred prijetvornim Pilatima koji peru ruke pred zločinima kojima su sami sudionici. Idi za mnom, ostani vjeran i slijedi me i na svojoj Kalvariji i na svom križu. Tko ide za mnom, neće hodati u tami, nego će imati život u izobilju koje ne ovisi o količini novca, dionica, o množini kapitala i vlasti, količini tjelesnog zdravlja, nego o dubini mira u duši, čistoj savjesti, o usklađenosti osobnog, obiteljskog i društvenog života s Bogom i njegovim zakonom”, rekao je mons. Ivas, upozorivši da olako idemo putovima koje svijet nudi kao nove. “U zaglušujućoj buci svijeta Božju Riječ sve manje čujemo, razabiremo i dosljedno slijedimo, sve manje na njoj kao mudri ljudi na čvrstoj stijeni gradimo život. Zanemarujmo kršćanski put jer je on, kažu, zastario i potrošen”, rekao je biskup Ivas.

Krist je htio da njegovi učenici idu za njim ne samo po putovima Palestine, nego dublje i dosljednije, da s njim uspostave osobni odnos, kakav je On živio s Ocem i ljudima. “Idi za mnom je poziv kojim Isus poziva svoje učenike, to je Božji dar i šansa koju je Krist ponudio svakom čovjeku. Sv. Nikola je svom dušom i oduševljenjem prihvatio taj dar Božji i životnu šansu, tu ponudu i poziv da živi u zajedništvu s Kristom, da ide Kristovim putem, od rođenja u Šibeniku, potom u Bosni, do mučeničke smrti u Jeruzalemu, po kojoj je ušao u vječno zajedništvo s Bogom i svetima”, rekao je biskup Ivas, dodavši da je Isusova molba “Idi za mnom” na poseban način upravljena Crkvi i svim ljudima svijeta u nadolazećoj Svetoj godini milosrđa Božjeg. “Isus Krist je lice milosrđa nebeskog Oca. Božje milosrđe je postalo živo, vidljivo i dosegnulo je svoj vrhunac u Isusu iz Nazareta. Crkva živi svoj istinski život kad ispovijeda i obznanjuje milosrđe. Svijet sve manje pozna Boga. Mnogi ga uopće ne poznaju. Možda se i nama dogodi da ga često ne prepoznamo. Ali On nas poznaje, svakoga osobno. I dolazi nam ususret, svakodnevno”, rekao je mons. Ivas, potaknuvši da živog Boga susrećemo kao prisutnog u svagdanjem životu.

“Nije dovoljno imati sigurnost zemlje, za kvalitetan život nije dostatno obilje zemaljskih stvari, proizvoda, imati ili posjedovati, kupovati i trošiti, uživati što više, a da čovjek samoga sebe izgubi; svoje dostojanstvo, poštenje, nutarnji mir i zadovoljstvo, koje se ne može kupiti nikakvim stvarima ovoga svijeta” poručio je biskup Ivas.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.