U Hrvatskom nacionalnom svetištu u Šibeniku završena Velika devetnica

Deveti i posljednji dan Velike deventice pred blagdan sv. Nikole Tavelića predslavio je fra Martin Jaković, vikar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Tijekom slavlja je blagoslovljena nova prijenosna pala s najstarijim likovnim prikazom sv. Nikole Tavelića iz 16. stoljeća. Palu ili svečani okvir za sliku izradio je akademski grafičar Hrvoje Ljubić iz Zagreba. Fra Ivan, gvardijan šibenskog samostana svetog Frane, vjernicima  je protumačio kako je ovaj čin samo nastavak stoljetne brige franjevaca ovoga samostana koji su zbog svoje brige ponajprije za nove naraštaje redovnika ali i za vjernike, za njihovu duhovnu, ali i kulturnu i znanstvenu izobrazbu nabavljali i od propadanja sačuvali vrijedne predmete.

-Zahvaljujući propagandi koju su fratri vršili putem slika – likovni prikaz ‘Nepoznatoga autora’ ulje na platnu iz 16. stoljeća najstariji je i dakako najvrjedniji dar što nam fratri ovoga samostana sačuvaše i preniješe. Upravo je ta slika danas dobila svoj novo ukrasno ruho, novi okvir. Postavljena u lijepo ukrašenu prijenosnu palu, danas dobiva jedan novi naglasak svečanosti i svetosti – pomalo potisnute i zaboravljene-kazao je.

Slavlje svete mise

Zahvaljujući svima koji su doprinijeli ovom važnom projektu fra Ivan je ponajprije spomenuo umjetnika Hrvoja Ljubića iz Zagreba. On je prema ideji fratara samostana sv. Frane u Šibeniku okrvir uredio tako da je ukrasio četiri strane okvira s četiri reljefa, četiriju gradova značajnih za život sveca. Ponajprije tu je Šibenik kao mjesto svečeva rođenja. Nakon toga vidi se reljef staroga bosanskoga grada kao podsjetnik na 12 Nikolinih godina provedenih u Bosni. Treća slika je Jeruzalem, kao mjesto svjedočanstva za Krista do mučeničke smrti a četvrta je Rim gdje je 21. lipnja 1970. potvrđena Nikolina svetost.

Blagoslov-fra Martin Jaković

Rektor šibenskoga svetišta je također zahvalio i ostalim osobama zaslužnim za realizaciju ovog projekta: braći samostana sv. Frane u Šibeniku koji su prepoznali vrijednost ovoga projekta i podržali ga; fra Tomislavu Glavniku za stručnu pomoć i savjete kod pripreme i izrade; Vladi Rukavina za kamen koji je donio s mjesta stradanja u Jeruzalemu, s lokacije Jaffina vrata; fra Igoru Horvatu za kamen iz Rima.

Na osobit način zahvale je fra Ivan uputio Upravi svoje provincije:

– Mnogopoštovani oče Martine, molim Vas prenesite najiskrenije zahvale nas fratara samostana sv. Frane u Šibeniku i svekolikog puka šibenskog za pokroviteljstvo koje ste vi članovi Definitorija Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, a na taj način možemo reći i sva braća naše Provincije, dali u ovom projektu u smislu doniranja većinskog dijela iznosa.

Nakon toga fra Nikola Šantek, tajnik Provincije otkrio je veličanstveni okvir sa najstarijim likovnim prikazom sv. Nikole Tavelića. Potom je fra Martin blagoslovio.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.