U Katedrali koncert ansambla formiranog radi izvedbe Pergolessijevog djela ‘Stabat mater’

Korizmeni koncert, kapitalno djelo klasične glazbe, ‘Stabat mater’ G. B. Pergolessija izvest će u subotu, 24. ožujka u katedrali sv. Jakova u Šibeniku, u okviru programa ‘Dana kršćanske kulture’, anslambl okupljen oko udruge Vox Artis.

– Ciklus je osmišljen nakon poziva Udruge, nedavno osnovane s idejom organiziranja događaja na kojima profesionalni glazbenici odabiru vrhunska djela svjetskih kompozitora koja će izvoditi, od rane glazbe do recentnih uradaka, s naglaskom na duhovnu glazbu, napominje Ivana Supić, osnivačica Udruge i voditeljica projekta.

Prikladno za korizmeno vrijeme, glazbenici su za prvi projekt odabrali jednu od najpoznatijih verzija djela ‘Stabat mater’, koje je do sada doživjelo više od 200 glazbenih kompozicija.

Pergolesijevo djelo za sopran, alt, gudački orkestar i basso continuo izvodit će solistice, sopranistica Ivana Krajina Barun, mezzosopranistica Martina Menegoni i OMG – Orkestar mladih glazbenika, uz dirigenta Mara Ricu.

Diplomirana sopranistica Ivana Krajina Barun osvojila je niz nagrada na državnim natjecanjima, usavršavala se u Bratislavi i Beču, održavala koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu, a trenutno djeluje kao vokalna pedagoginja i stalna članica Zbora HRT-a.

Mezzosopranistica Martina Menegoni se po završetku Muzičke akademije usavršavala u inozemstvu, gdje često nastupa. Redovita je gost solistica u HNK u Zagrebu, a nastupila je i diljem Hrvatske kao solistica uz Zagrebačku Filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a i dr. Surađuje s Wien International Soloists Ensemble i solistica je ansambla Lazarus koji se bavi izvođenjem glazbe hrvatskih kompozitora diljem i izvan Hrvatske.

Na inicijativu dirigenta Mara Rice prošle je godine osnovan OMG – Orkestar mladih glazbenika. U potrazi za iskustvom sviranja u orkestru, zainteresirani studenti okupili su se i osnovali udrugu kako bi promicali njegovanje glazbene kulturne baštine među mladima. S nekoliko nastupa iza sebe, smatraju da je najbolje učiti sviranjem, osobito tijekom ovakvih suradnji s iskusnim izvođačima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.