U katedrali održan koncert ‘Hosana Davidovu sinu – murterski napjevi od Cvjetnice do Uskrsa’

Šibenska biskupija

U sklopu kulturne manifestacije Dani kršćanske kulture u utorak 4.travnja u katedrali svetog Jakova održan je koncert “Hosana Davidovu sinu – murterski napjevi od Cvjetnice do Uskrsa” pivača župnog pjevačkog zbora sv. Mihovila iz Murtera.

Otok Murter, kao i cijela južna Hrvatska, obiluju bogatstvom autohtonih korizmenih pučkih napjeva i svrha ovog i sličnih koncerata je to veliko, još uvijek živo i sačuvano sakralno-kulturno bogatstvo predstaviti javnosti i sačuvati ga od zaborava, stoji na stranicama Šibenske biskupije.

Koncert je započeo napjevima Cvjetnice “Hosana Davidovu sinu” i “Slava, čast i hvala Ti”, Slijedilo je Sveto trodnevlje. U dijelu koncerta posvećenom Velikom četvrtku posebno se istaknuo “Gospin plač”. Veliki petak obilježila je “Muka” po Ivanu, poklon križu, a posebno dojmljiva bila je procesija s različitim napjevima. Velika subota protekla je u uskrsnom bdjenju. Uslijedio je dio posvećen Uskrsu u kojem je otpjevana pjesma “Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar”.

koncertmurter17002

Na kraju koncerta pučki pivači pozdravljeni su dugotrajnim, a prigodno se obratio šibenski biskup Tomislav Rogić. Zahvaljujem vam na ovoj izvedbi. Koncertom ste nas proveli kroz Veliki tjedan, a jednako tako i kroz povijest obreda jer ste sačuvali napjeve. Hvala vam na upornosti i čuvanju baštine, poručio je murterskim pivačima biskup Rogić.

koncertmurter17004

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.