U palači Galbiani moderna interpretacija šibenske katedrale

Za manje od tri godine Šibenik će dobiti suvremeni, multimedijski Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova, prethodnicu Katedralnog muzeja. U palači Galbiani u Kalelargi kraj trga Medulić u sljedećih 30 mjeseci provodit će se radovi koji obuhvaćaju cjelokupnu obnovu palače, uređenje interijera i izradu postava na više etaža. Moderna interpretacija krstionice, sken lica posjetitelja i izrada fotografije kamenog lica, izvorne skulpture koje su nekad krasile katedralu sv. Jakova, ekskluzivni restoran s terasom, samo su dio budućih sadržaja palače Galbiani.

Projekt obnove palače Galbiani i projekt  Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova “Civitas sacra – Sveti grad” predstavljen je danas u dvorani biskupske palače u Šibeniku. O njemu je govorio šibenski biskup, Tomislav Rogić, koji je skoro odmah nakon ređenja počeo proučavati obimnu dokumentaciju koju mu je ostavio njegov prethodnik i pokretač projekta, biskup u miru Ante Ivas.

katedralni muzej prezentacija 050916 9

-Trenutak je da ovaj veliki projekt predstavimo šibenskoj, ali i široj javnosti. Prvu studiju za ovaj projekt izradili su pred 20 godina biskup Ivas i inženjer Zvonko Najev. Kada su konačno razriješeni vlasnički odnosi, uz veliku pomoć Ministarstva kulture obnovljena su pročelja i krovište palače Galbiani. Priprema dokumentacije za bespovratna sredstva EU počela je pred više od godinu dana, a taj su obiman posao vodili don Božo Škember i Hrvoje Zekanović. Projekt je konačno prihvaćen, na blagdan sv. Jakova 25. srpnja ove godine, kazao je biskup Rogić.

Nositelj projekta je Šibenska biskupija s partnerima Gradom Šibenikom i Turističkom zajednicom Šibenika. Autori projekta su: Marko Barišić, Jelena Devčić, Milena Milovanović, Joško Živković (Kocka d.o.o.), Valentino Dražić – Celić, Antonio Šunjerga, Kristina Radelić, Luka Najev; Marino Bezmalinović, Frane Cvitanić (Avensys d.o.o.) i Ivan Lukač, a koordinator Hrvoje Zekanović.

katedralni muzej prezentacija 050916 10

Planirano uređenje palače Galbiani i samog postava prezentirali su danas kreativci iz agencije ˙Kocka´iz Šibenika.

Preporuka UNESCO-a bila je još 2000. godine da se uspostavi muzej koji će interpretirati katedralu. U Agenciji `Kocka´ u projekt su krenuli od osnovnih činjenica; socijalnog trenutka u ondašnjem Šibeniku čije se stanovništvo, bez obzira na stalež,  ujedinilo na izgradnji katedrale, proporcijskog sklada te harmonije umjetnosti i arhitekture.

Projekom Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova ‘Civitas sacra – Sveti grad’ planirano je da u prizemlju budu recepcija i suvenirnica, galerijski prostor za povremene izložbe, dvorana za skupove i kontrolna soba multimedije. Pred ulaznim portalom palače bit će razvijena jedra na kojima će se projekcijama pozivati posjetitelje. Stubište će biti opremljeno na način kako su u vrijeme izgradnje šibenske prvostolnice izgledale građevinske skele, kazao je Marko Barišić iz `Kocke´.

katedralni muzej prezentacija 050916 6

U međukatu će biti smješten marketing, prostori za kustose i depo, a poseban će prostor biti za prikaz povijesnog koncepta šireg prostora Šibenika. U međukatu će biti postavljen kameni monolit, kao izvorište katedrale, te reljef koji u pozadini toplinskom kamerom snima dodire posjetitelja i potom ispisuje `sliku dodira´ za svakog posjetitelja.

palaca galbiani1

Prvi kat palače Galbiani obuhvatit će svjetovni aspekt gradnje katedrale, koncept šibenske komune, odricanja svih slojeva kako bi se izgradilo katedralu. Na toj će etaži biti i suvremena interpretacija krstionice te zbirka pergamena u posjedu Šibenske biskupije, uključujući evangelistar iz 11. stoljeća. Posebno će biti prikazane i tri faze gradnje katedrale sv. Jakova.

palaca galbiani2

Drugi kat nudi posjetiteljima skeniranje lica i pretvaranje u fotografiju kamenog lica, koju posjetitelj može kupiti kao suvenir. Na tom će katu biti izloženi izvorni kipovi i zamijenjeni dijelovi katedrale, a poseban je prostor u kojem će biti prezentirana palača Galbiani i njena povijest. Oko replike kupole posjetitelji će uz 360° projekciju snimke iz drona koji se uzdiže i leti oko katedrale biti prepušteni doživljaju duhovnog izdizanja.

palaca galbiani3

Na trećem katu palače Galbiani bit će ekskluzivni restoran, bar i kuhinja, a restoran se nastavlja i u potkrovlje te na terasu s `pogledom od milijun dolara´.

palaca galbiani4

Kako je naglasio Marko Barišić iz agencije `Kocka´ identitet cijelog projekta nastavlja se logotipom, koji nastaje kao presjek sfera, kao i oblikovanjem posve novog fonta koji je izveden iz tog logotipa.

katedralni muzej prezentacija 050916 14

Za projekt Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova u srednjovjekovnoj palači Galbiani, odobreno je skoro 31 milijun kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak novca, za projekt 36,5 milijuna kuna, kroz tri godine trebala bi osigurati Šibenska biskupija koja je njegov nositelj.

katedralni muzej prezentacija 050916 5

-Zadovoljstvo mi je što mogu izraziti zahvalnost svima koji su sudjelovali i koji će sudjelovati u ovom projektu. Sveti grad će biti na jedan lijepi način predstavljen nama i našim gostima. Ovo je jedan sveobuhvatan projekt koji će donjeti značajan iskorak u turističkom razvoju Šibenika, kazao je nakon prezentacije zamjenik šibensko-kninskog župana Zoran Smolić.

katedralni muzej prezentacija 050916 4

-Živio sam ovaj projekt jednako intenzivno kao i sve druge projekte u Šibeniku. Već višpe od tri godine u Šibeniku pričamo o inovativnom turizmu. Sve što radimo u Šibeniku ima tu nit, baš kao i ovaj projekt katedralnog muzeja. Šibenik je bio usputni grad turistima, a 2016. godine postaje destinacija sa prosječno pet dana boravka. Cilj nam je da Šibenik bude ciljana destinacija boravka od tjedan ili dva. Suvremenih hotela će biti, ali to imaju svi. Ovo što ima Šibenik, drugi nemaju, zaključio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

katedralni muzej prezentacija 050916 2

-Ovo je tek novi početak, sve ovo tek treba odraditi u sljedećih 30 mjeseci, počevši od 15. rujna kada ulazimo u posao, Pred nama su provedbe javne nabave, a nije nevažno kako i 70 eksponata mora na restauraciju prije izlaganja. Vjerujem da će svi radovi teči po planu i uz Božju pomoć, kazao je provoditelj projekta Duško Radulović iz tvrtke Sensum d.o.o.

katedralni muzej prezentacija 050916 3

Hrvoje Zekanović zahvalio je svima poimence, rekavši kako njegov posao ovdje završava, te poželio uspješnu provedbu projekta.

palaca galbiani5

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.