U Šibeniku održana rekolekcija svećenika na temu očinstva

Šibenska biskupija

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. veljače u zgradi „Sjemeništa“ u Šibeniku. Na temu „Očinstvo u izazovima današnjice“ govorio je psiholog i svećenik Đakovačko . osječke nadbiskupije dr. vlč. Josip Bošnjaković. Na istu temu, također u srijedu 15. veljače, u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku održana je i tribina za vjernike.

Govoreći o očinstvu dr. Bošnjaković kao primjer dao je starozavjetni lik Jakova nastojeći istaknuti potrebu muškarca za borbom i avanturom te je uputio kako se danas od supruga očekuje veća fleksibilnost, komunikativnost, razumijevanje, suosjećajnost nego li je to bilo nekada, kao i prilagođavanje novim ulogama i dužnostima, stoji na stranicama biskupije.

Šibenska biskupija
Šibenska biskupija

Govoreći o ulozi oca citirao je Homera koji je u Odiseji napisao riječi Telemaha o željnom iščekivanju svog oca Odiseja: „Kada bi ljudi mogli svaku stvar birati sami, prva koju bih poželio jest povratak mog oca!“ Istaknuo je jednu od temeljnih razlika uloge oca nekada i danas, a ta je da danas nije toliko aktualan Edipov koliko Telemahov kompleks. Pitanje oca više nije pitanje idealnih modela, dogmi, legendarnih i nepobjedivih heroja, nepromjenjive hijerarhije, čisto represivnog autoriteta, nego djela i odluke, strasti sposobnih svjedočiti upravo kako se može željeti živjeti u ovome svijetu i preuzimati odgovornost.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.