U Vodicama otvorena prigodna izložba o pedeset godina djelovanja franjevki od Bezgrješne

Povodom trodnevnog obilježavanja pedeset godina djelovanja Družbe sestara franjevki od Bezgrješne u vodičkoj župi Našašća sv. Križa otvorena je u Gradskoj knjižnici Vodice prigodna izložba fotografija. Izloženo ih je osamdesetak, a zorno prikazuju prisutnost i djelovanje časnih sestara u župnoj, ali i cjelokupnoj vodičkoj zajednici.

Na izložbi su prikazani i dokumenti, točnije prepiske između tadašnjeg župnika don Vjekoslava Kurenta, biskupa Josipa Arnerića i vrhovne poglavarice Družbe sestre Ivane Ledenko u razdoblju prije dolaska sestara u Vodice. Izloženi su i zapisi koje je don Vjeko marljivo ispisivao u Knjizi uspomena.

O izložbi su prigodnu riječ održali Sanja Radin-Mačukat, ravnateljica Knjižnice i don Franjo Glasnović, vodički župnik, a otvorila ju je vrhovna poglavarica Družbe sestra Zdravka Gverić koja je daleke 1968. godine, zajedno sa sestrom Kazimirom Dušević, prva pristigla u Vodice.

Inače, prva redovnička zajednica časnih sestara u Vodicama pripadala je Klanjateljicama Krvi Kristove. Došle su u župu 1936. i ostale do 1943. godine. Stanovale su u kući u kojoj se do ne tako davno nalazila općina. Stoga je ta zgrada i danas među narodom poznata pod nazivom ‘časnina kuća’. Sestre su došle na poticaj biskupa Jeronima Milete, a na više puta ponovljenu molbu župnika Mate Lukete.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.