VELIK DOGAĐAJ: Relikvije Sv. Nikole stigle u Kistanje

U nedjelju, 6. studenog 2015. godine na svetkovinu sv. Nikole, nebeskog zaštitnika, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić blagoslovit će relikvijar s dragocjenom posudom u kojoj se nalazi „Manna“ (Myron) iz relikvija sv. Nikole.

Proces dobivanja relikvija sv. Nikole započeo je prije 3 godine a posebno se intenzivirao u zadnjih godinu dana.
Prošle godine župnik don Nikola Dučkić obratio se Nadbiskupu zadarskom s molbom da bi on posredovao u svetištu sv. Nikole u Bariu za dobivanje dijela relikvija toga Sveca, koji se posebno časti u kistanjskoj župi.

Nadbiskup Puljić pismeno se obratio mons. Francescu Cacucciu – nadbiskupu metropoliti Biria i Papinskom delegatu za Baziliku sv. Nikola, koji ima zadaću čuvati relikvije svetog Nikole.

Nadbiskupu je pozitivno odgovoreno.

Pojašnjeno je da „prema odluci Svete Stolice nije moguće uzeti ni minimalne dijelove Svečevih kostiju i da kroz 900 godina nikad nije učinjena iznimka od tog pravila“. Iznimno – u posebnim slučajevima – za posebno važna svetišta Sv. Nikole poklanja se Manna (Myron) sv. Nikole“.

To je učinjeno i u ovom slučaju. Nadbiskup Baria je zadarskom nadbiskupu poslao posudu – „ampulu“ koja sadrži „Mannu Sv. Nikole“, svijetlu tečnost koja čudotvorno prokapljuje iz Svečevih kostiju. Posuda je popraćena atestom priora Bazilike o. Lorenza Lorussoa o autentičnosti „Manne“.

 

Izniman je ovo događaj kako sa župljane Kistanja tako i za sve štovatelje ovog Sveca.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.