VIDEO Biskup Rogić čestitajući Božić upozorava na uzrok svih čovjekovih nevolja

Tradicionalnu Božićnu poruku vjernicima Šibenske biskupije uputio je monsinjor Tomislav Rogić, biskup šibenski. Podsjetivši kako se Krist rodio u spilji i bio položen na slamu u vrijeme kada je ‘mali čovjek’ morao izvršavati zapovijedi i pokoriti se vladarima koji su živjeli u palačama okruženi slugama i stražarima, biskup Rogić povlači paralelu s današnjim vremenom.

– Svemogući Bog bira takav početak svoje nazočnosti među ljudima da im pokaže skromnost i poniznost. Priklonio se malenima. Od samog početka šalje nam poruku jednostavnosti, malenosti. Sve suprotno od onoga čemu ljudi teže vjekovima. Nebo poziva ponizne da se dođu pokloniti novorođenom Spasitelju. Pastiri to mogu čuti jer su prihvatili jednostavnost života. Nisu zarobljeni, ni opterećeni bogatstvo i prolaznim veličinama, tumači biskup.

biskup3

Kako prije dva milenija, tako je i danas poruka Kristova rođenja, dolazak Spasitelja svijeta da spasiti čovjeka od njega samoga, od čovjekove oholosti i sebičnosti koja tako lako čovjekom zavlada.

– Mnoge čovjekove nevolje započimaju jer želi biti veći nego što jest, jer želi imati uvijek više i biti iznad drugoga. U svojoj samovolji čovjek današnjice želi sam sebi priskrbiti neograničenu slobodu i sve sebi podrediti. Sve misleći kako će se na taj način ostvariti, zadovoljiti, dugo i sretno živjeti. Ako mu se nešto ili netko nađe na tom putu kao prepreka, valja ju pod svaku cijenu ukloniti. Mogu to biti Božji zakoni, može to biti i bližnji, pa i sama priroda Božjom dobrotom za čovjeka stvorena, poručuje biskup Rogić dodajući kako rođenjem u jaslicama Isus svojom poniznošću želi osvijestiti čovjeka, spasiti ga od ispraznosti i laži kojima je sklon.

Biskup šibenski poručuje kako nam Božić šalje svoju poruku poniznosti, spasenja i Božje ljubavi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.