Pomagateljica ženama u porodiljnim mukama

Vjernici u župi sv. Mare proslavili blagdan sv. MargariteFoto: Šibenska biskupija

Blagdan sv. Margarite (sv.Mare) svečano je proslavljen svetom misom u subotu u kapeli sv. Mare.

Na samom kraju Vidika, već na Biocima nalazi se stara srednjovjekovna crkvica sv. Mare koju su prema nekim zapisima naši pređi izgradili još u 14. st. Crkvica je posvećena sv. Margariti, djevici i mučenici iz grada Antiohije na Bliskom istoku, a u današnjoj Turskoj.

Kao i mnogi sveci iz prvih kršćanskih vremena pomalo je zaboravljena. Čak i nadimak koji je crkvica kroz stoljeća dobila – sv. Mara, više upućuje na neku sveticu imenom Marija. No, ipak nam je sačuvano nekoliko detalja iz Margaritinog života.

Rano je ostala bez majke, pa ju je otac dao na odgoj jednoj dadilji u selo. Roditelji su joj bili pogani. Međutim dadilja koja je odgajala malu Margaritu bila je kršćanka, te ju je tajno odgajala u kršćanskoj vjeri govoreći joj o Isusu i njegovoj majci Mariji. Sa dvanaest godina se dala krstiti, a toliko je uzljubila Isusa da mu je zavjetovala svoje vječno djevičanstvo, ostavši mu vjerna sve do svoje smrti. No, pomno je pazila na porive svoje nutrine, nastojeći se posve svidjeti samo svom nebeskom Zaručniku. Margaritin je otac bio ugledni poganski svećenik Edezije. Doznavši da mu je kći kršćanka, silno se razgnjevio i posve odlučno zatražio od svoje kćeri da se odrekne kršćanske vjere žrtvujući sebe poganskim božanstvima. Diviti se treba maloj Margariti koja je čvrsto ostala uz svoju vjeru, te odlučno odbijala svaki očev pokušaj i pomisao na odricanje od Isusa. Sama je spoznala da je vjera u Isusa jedina prava istina. Stoga ju je otac dao neljudski mučiti i zlostavljati. Mučitelji su je gvozdenim je užarenim kliještima štipali, kidali joj meso, u tamnici je mučili glađu i žeđu. No, uspjeh im je bio uvijek jednak, jer je Margarita ostajala uvijek stalna i vjerna svom nebeskom Zaručniku.

S vremenom je sveta Margarita štovana kao pomagateljica ženama u porodiljnim mukama, i zaštitnica od neplodnosti i pobačaj.

Osim svetog primjera mučeništva i čistoće, život sv. Margarite nam otkriva i njezinu odgajateljicu koja joj je svojim primjerom i riječima tako prenijela vjeru u Isusa da je Margarita bila spremna i umrijeti za nj. Primjer te nepoznate odgajateljice i nas danas potiče da još revnije znamo svjedočiti svoju vjeru drugima, svjesni koliki utjecaj imamo na svoje bližnje i kako ih možemo svojim primjerom dovesti k Isusu. Naše riječi i djela, gdje god bili, pa čak i na ulici ili u trgovini utječu na ljude oko nas i mogu ih potaknuti da budu bolji, objavljeno je na stranicama Šibenske biskupije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.