Vrijeme sabranosti i promišljanja: Znate li zašto je Veliki petak jedini dan u godini kada se ne održavaju mise?

Veliki tjedan započeo je Cvjetnicom ili Nedjeljom muke Gospodnje, a dani pred Uskrs za kršćane su vrijeme ozbiljnosti, sabranosti i promišljanja o svetosti vremena i događaja u njemu.

Vazmeno trodnevlje započinje Velikim četvrtkom kada se vjernici prisjećaju Isusove posljednje večere, a taj dan ujedno je i zadnji dan korizme. Na Veliki četvrtak slavi se misa posvete ulja na kojoj se posvećuje krizma odnosno ulje za sakrament potvrde, bolesničkog pomazanja i ulje za katekumene.

Navečer se u crkvama slavi ‘Misa večere Gospodnje’ kojom započinje vazmeno trodnevlje, a ujedno se slavi i obnavlja ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda.

Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti. Zanimljivo, to je jedini dan kada je zabranjeno slaviti sveta misna otajstva. Daime, misa je nekrvna žrtva Isusa, a na taj dan je Krist bio žrtvovan na križu, odnosno dao je svoju krvnu žrtvu za otkupljenje drugih, stoga Katolička crkva taj dan ne slavi misu.

Oltari u crkvama su bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, što je i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim. Diljem svijeta održava se križni put, a puk se okuplja u crkvama na slavljenje obreda Velikog petka. Čita se Sveto pismo i navješta muka, vjernici ljube križ i slijedi pričest.

Post je kod katolika obavezan na Veliki petak, i to za sve osobe od 18 do 60 godina starosti, dok je za sve one starije od 14 godina obavezan i nemrs. Post znači da se osoba jednom u danu najede do sita, dok nemrs znači da se tog dana ne jede meso.

Vazmeno ili Uskrsno bdijenje je kršćansko bogoslužje u noći između Velike subote i Uskrsa, kada se slavi Isusovo uskrsnuće. U Rimokatoličkoj Crkvi na vazmeno bdjenje slavi se najvažnija sveta misa u liturgijskoj godini. Njome počinje uskrsno vrijeme. Prvi se put izgovara ‘Aleluja’ nakon korizme.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.