Bračni par malverzacijama s dionicama u Šibeniku nezakonito pribavio imovinu vrijednu preko 50 milijuna kuna

Zbog osnovane sumnje da su počinili dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je optužnicu protiv bračnog para, 64-godišnjakinje i 62-godišnjaka, koji su sebi pribavili imovinsku korist u iznosu od 51,2 milijuna kuna.

Kako se navodi u optužnici Županijskog državnog odvjetništva, prvookrivljenica je kao odgovorna osoba od jedne tvrtke kupila 77.805 dionica po cijeni od 147,31 kunu za dionicu. Potom ih je darovala svojem suprugu, drugookrivljeniku, koji ih je ponovno predavao toj tvrtki, ali po cijeni od 770,49 kuna za jednu dionicu.

Bračni par tako je oštetio tvrtku i sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 43,8 milijuna kuna.

‘Tereti ih se da su od početka srpnja 2009. do kraja 2010. godine u Šibeniku, kao odgovorne osobe u pravnoj osobi; s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi drugookrivljeniku; donijeli odluku kojom su ukinuli rezerve za otkup vlastitih dionica za iznos od 8.817.185,82 kuna i prenijeli u zadržanu dobit pa su temeljem te odluke iskazali obveze za isplatu dividende dioničarima iako su znali da se sukladno čl. 220. Zakona o trgovačkim društvima tako nastalu zadržanu dobit iz dijela ukinutih rezervi za vlastite dionice, nije moglo upotrijebiti za isplatu dividendi već za pokriće gubitaka iz tekuće i prethodne godine koji je iznosio 9.586.230  kuna – stoji u priopćenju DORH-a.

Temeljem te odluke iskazali su obveze za isplatu dividende pa je tijekom 2009. i 2010. godine dividenda isplaćena 62-godišnjaku tj. drugookrivljeniku kao većinskom  dioničaru te tvrtke u iznosu od ukupno 7,4 milijuna kuna.

U optužnici je predloženo da se okrivljenicima oduzme imovina u ukupnom iznosu od 51,2 milijuna kuna koju su nezakonito pribavili.

 

Foto:ilustracija

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.