Čedomiru Borojeviću koji je naredio granatiranje Šibenika sud odredio jamčevinu

Arhiva

Umirovljeni kapetan bojnog broda bivše JNA Čedomir Borojević, zbog optužbi za ratni zločin, u splitskom istražnom zatvoru čeka odluku o žalbi tužiteljstva na odluku suca istrage da se uz jamčevinu brani sa slobode. Borojević je, kako je Šibenski portal već pisao, na temelju tjeralice PU šibensko-kninske, uhićen u četvrtak na graničnom prijelazu Karasovići, zbog optužbi da je naredio topnični napad na Šibenik u rujnu 1991. godine.

Tužiteljstvo je za njega tražilo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, no sudac istrage splitskog Županijskog suda Davor Svalina u nedjelju je pristao na zahtjev obrane da se istražni zatvor zamjeni jamčevinom od 30 tisuća eura.

Tužiteljstvo je na tu odluku najavilo žalbu koju će, kako se doznaje, splitskom Županijskom sudu predati u pondjeljak. Do rješavanja žalbe ili eventualne uplate jamčevine Borojević će ostati u istražnom zatvoru.

Podsjetimo, ŽDO u splitu osnovano sumnja da je kao zapovjednik patrolnog čamca prenio zapovijed članovima svoje posade da se napadne grad Šibenik bez izbora ciljeva, paljbom iz svog raspoloživog oružja po civilnim objektima i civilima, s ciljem njihova zastrašivanja i uništenja njihove imovine i zauzimanja grada, te su s čamca otvorili topničku vatru i iz topova tipa Bofors, kalibra 40 milimetara i teških strojnica, kalibra 20 milimetara pucajući na civilne objekte. Uslijed ovakvog napada došlo je do ugrožavanja života građana i do velikih materijalnih oštećenja stambenih i gospodarskih objekata.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.