Dražen Slavica iznio obranu: ‘Ja sam samo čovjek i sama tragedija i sve oko nje ostalo je na meni’

Arhiva/Šibenski portal

Ponovljeni dokazni postupak protiv bivšeg šibensko-kninskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice optuženog za stradavanje vatrogasaca prije jedanaest godina na Kornatu zaključen je u četvrtak na Županijskom sudu u Zadru iznošenjem njegove obrane.

Slavica, koji je prvu obranu dao kod istražnog suca, a drugu na prvom suđenju u Zadru nakon kojeg je oslobođen, prekjučer je izjavio kako je jednostavno nemoguće da bi on nekom odbio pružiti pomoć ili da bi tajio informacije o nesreći, piše Zadarski.hr. O tome, kako je rekao, svjedoči, među ostalim dokazima, i dnevnik telefonskih razgovora iz kojeg se vidi da je o cijelom slučaju koji je potresao Hrvatsku cijelo vrijeme bila upoznata ‘državna razina’.

– Kod mene nije bilo zatajivanja, a kamoli da bi ja nekom zabranio da traži pomoć za stradale – rekao je. Cijeli je sustav, kako je pojasnio, javno čuo informaciju o tragediji od zapovjednika druge grupe vatrogasaca na Kornatu Joška Klarića u 16.25 sati.
Ta informacija je od Klarića u Vatrogasni operativni centar Šibenik (VOC) došla preko prvog vatrogasnog kanala koji pokriva kompletno šibensko – kninsko priobalje.

-To znači da su sve osobe koje su imale uključen taj kanal mogle i čuti tu obavijest. To je bio javni poziv Joška Klarića. Nakon te informacije u šibensku vatrogasnu postrojbu došli su gradonačelnik i župan. Rečeno nam je da ne smijemo ići s imenima prema vani. Osobno sam znao tko je na Kornatu iz JVP -a Šibenik, ali nismo znali tko je tamo od DVD-ova. Zbog toga se stvorila fama da nismo htjeli davati informacije, a da je informacija o vatrogasnoj nesreći otišla ‘u sustav’ još u 15.40 sati potvrđuje činjenica da je tada angažiran pilatus kojeg ja nisam tražio. U 15.30 sati razgovarao sam s Vukom što se vidi iz telefonskog vještačenja – rekao je Slavica.

Opovrgnuo je da je pilot kanadera Lešković od njega tražio dodatne zračne snage.

– Ja sam samo čovjek i sama tragedija i sve oko nje ostalo je na meni. Nakon uhićenja sam rekao da ću isprčati sve ‘globalno’, a da će se detalji utvrđivati kroz postupak- pojasnio je bivši šibensko-kninski zapovjednik. Dodao je i kako mu nakon tragedije u bolnici osim Frane Lučića i Ante Juričeva Mikulina nisu dali da vidi druge stradale vatrogasce.

– Frane mi je kada me vidio rekao. ‘Zapovjedniče i ti si tu!’ Pitao sam ga što je bilo, jesu li, kako smo tada mislili, upali u vrtaču, na što mi je on rekao da ga je prvo me uhvatila vrućina, pa onda vatra. Rekao je da je zapovjednik Dino Klarić ostao gore iznad njega. Ostale pojedinosti mi nije rekao – ispričao je Slavica, te odgovorio kako ne zna zašto ozlijeđeni vatrogasci nisu u bolnice došli helikopterom.

Optužen je za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Tereti se da je vatrogasce, među kojima dvojicu maloljetnika i jednog civilnog ročnika poslao na Kornat, da o nesreći nije obavijestio centar 112, da je na Kornat poslao helikopter za izviđanje ne spašavanje, te da je pomoćniku glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Tomislava Vuku lažno prikazao stanje govoreći mu da su vatrogasci u okruženju, ali ne da ima mrtvih i ozlijeđenih. Završni govori obrane i optužbe zakazani su za 25. travnja nakon čega će se u Zadru donijeti druga presuda Draženu Slavici.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.