FOTO Izvještaj sa zgarišta na Brodarici: Vatrogasci naglavačke idu u požar, kumovi spašavaju kuće u japankama…

U požaru koji je nešto prije 11 sati planuo na Ražinskoj cesti, odnosno na cesti koja vodi od Rezališta do Ražina, moglo se vidjeti štošta, ali ponajviše – hrabrosti.

Čim smo čuli vijesti o požaru, zaputili smo se prema zgarištu. Nakon par minuta smo stigli, a vatrogasci su već dobrano gasili vatru. Dolazili su profesionalci, DVD-ovci, susjedi, kumovi… Svi su gasili s čime su stigli. Jedan od njih bio je i Željko Grubišić Valuta, koji je iz Bilica stigao priskočiti u pomoć svom kumu Mariju Zorčiću.

– Ma nisam se ni sekunde mislio. Evo doletio sam u japankama, uzeo gumu i polijevao raslinje oko kuće. Naravno, nije bilo straha kada je kum u pitanju. Ali, ove japanke mogu baciti u smeće – smije se Valuta sretan zbog činjenice da je obranio kumovu kuću.

Željko Grubišić: 'Nisam se ni seknude mislio. Uskočio sam u vatru i branio kumovu kuću'
Željko Grubišić Valuta: ‘Nisam se ni seknude mislio. Uskočio sam u vatru u japankama i branio kumovu kuću’

Motorole u dimnoj zavjesi

Kako je puhala snažna bura, vatra se preko brda širila do sredine Brodarice. Zavladala je panika među ljudima čije kuće su bile u opasnosti, dok su turisti i stanovnici, čije kuće nisu bile u opasnosti, promatrali što se događa…

U dimnoj zavjesi čule su se ‘motorole’, treba pomoć ovamo, treba trčati na drugu stranu brda… Jedan dio kuća je obranjen, ali zato su druge u opasnosti.

Ekipa Šibenskog portala probila se do sredine Brodarice te u gustom dimu izvještavala s terena. Vatrogasci javne postrojbe i brojnih DVD-a stizali su jedni za drugim, bez straha ulazeći u nepoznato…

FOTO/VIDEO Kanader u zadnjem trenutku spasio kuće na Brodarici! Nagorjela tek jedna greda ispod krova

Vatrogasci su naši heroji

Stigla je i zapovijed: ‘Treba doći kanader!’ Čim se čuo tutanj velikog dvomotorca s otprilike šest tisuća litara vode, zavladalo je malo olakšanje. To je osjetila i Martina Brajković čija kuća se našla na pedesetak metara od vatrene stihije. Nema riječi kojima bi nahvalila vatrogasce.

– Profesionalni su, brzi… Ma, oni su naši heroji. Sve se dogodilo u par sekundi. Muž me nazvao, a ja sam dojurila s posla i imala što vidjeti – veli Martina.

20139951_2013240888701516_4293324484999593503_n
Martina Brajković: ‘Vatrogasci su profesionalni, brzi… Ma, oni su naši heroji.’

Njezina prva susjeda i muževa sestra, Gordana Brajković, dodala je kako su osjetili dim, ali su mislili kako netko grila meso.

– Nije strašno, kad ono, vatra se razbuktala nevjerojatnom brzinom. Prvi put sam bila u ovakvoj situaciji. Samo se nadam da nitko nije ozlijeđen – poručila je Gordana.

Na terenu nema politike

Na terenu smo sreli i šibenskog gradskog vijećnika, koji je ujedno i zapovjednik DVD-a Zaton, Borisa Dukića. Bez problema vijećničko odijelo zamijeni teškom vatrogasnom opremom.

– Došlo je nas osam s dva vozila. Gradski vijećnik i vatrogasac? Ma ponosan sam i na jednu i na drugu ulogu. Ali moram reći, ovdje nema politike, na terenu smo svi za jednog, jedan za sve – istaknuo je Dukić.

boris dukić vatrogasci
Boris Dukić: ‘Moram reći, ovdje nema politike, na terenu smo svi za jednog, jedan za sve’

Nakon desetak vodenih bombi koje je u blizini kuća bacio kanader, situacija se smirila. Vatrogascima je ostalo dežurati na terenu i pobrinuti se da vjetar opet ne rasplamsa vatru…

Dramatična borba s vatrom u šibenskom predgrađu! Tek su vodene bombe zaustavile stihiju

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.