HGSS o spašavanju Čeha na Kornatu: ‘Zbog olujnih udara bure pristup brodova na mjesto nesreće nije bio moguć…’

Petero čeških državljana, koji su se u petak oko 18 sati nasukali jedrilicom u kornatskom arhipelagu, pronašli su pomorski policajci na otoku Kornatu iza 23 sata. U potrazi za njima sudjelovala su tri broda pomorske policije, ali i 10 članova Hrvatske gorske službe spašavanja i medicinskog osoblja.

Sretno završena drama u moru kod Kornata: Pomorska policija uspjela pronaći pothlađene Čehe

HGSS-ovci su na svojim stranicama opisali detaljni tijek akcije spašavanja.

‘Nakon zaprimljenog poziva i mobilizacije članova Stanice iz Vodica prema Kornatima kreću dva broda MUP-a Pomorske policije, zajedno s pripradnicima MUP-a, ZHM i devet spašavatelja HGSS Stanice Šibenik. Prema koordinatama, pet stranih državljana locirano je na sjevernoj strani Kornata, no zbog olujnih udara bure pristup brodova na mjesto gdje su se unesrećeni nalazili nije bio moguć.

Odlučeno je da će brodovi pristati na južnu stranu otoka, te će im se prići kopnom, preko otoka.

HGSS Stanica Šibenik
HGSS Stanica Šibenik

Spašavateljski tim i ekipa hitne medicinske pomoći dolaze do petorice unesrećenih, koje pronalaze pothlađene desetak metara iznad mjesta brodske nesreće, zavučene oko niskog suhozida koji su, do dolaska spašavatelja sagradili kao zaštitu od bure. Jedna osoba pronađena je u stanju blagog šoka. Pristupilo se saniranju ozljeda, zaustavljanju krvarenja i imobilizaciji noge, dok ostale osobe uz pothlađenost nisu imale ozljeda. Nakon pružene medicinske pomoći, uz asistenciju spašavatelja, osoba se prebacuje na transportna nosila. Transport je započeo u u 23:30 po izuzetno teškom terenu na drugu stranu Opata, preko zahtjevnog kornatskog krša, preko brda, pod udarima olujnog vjetra. U 00:15 sati unesrećeni se ukracava na brod MUP-a, zajedno s jednim spašavateljom HGSS Stanice Šibenik i timom ZHM ispostava Šibenik, te prebacuje na daljnu obradu u Biograd, obzirom da transport prema Šibeniku zbog vremenskih uvjeta nije bio izvediv.

Ostali sudionici akcije ukracavaju se na drugi brod i prebacuju u Vodice. Akcija je završila u 03:00 sata.

Uz olujno nevrijeme najveći problem akcije bio je izuzetno zahtjevan teren za transport. Ova uspješno izvedena akcija još je jedan pokazatelj dobre suradnje operativnih interventnih snaga koje djeluju na području naše županije’, poručili su HGSS-ovci.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.