Horvatinčiću je teško što postupak ulazi u šestu godinu i smatra da nije kriv

Na Općinskom sudu u Šibeniku počelo je ponovljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću koji je optužen za izazivanje pomorske nesreće sredinom kolovoza 2011. godine kod Primoštena u kojoj su poginuli talijanski supružnici iz Padove Francesco Salpietro i Marinela Patella Salpietro. Na početku suđenja Horvatinčić je, prenosi RTL, kazao kako izražava žaljenje i sućut obitelji pokojnika te smatra da nije kriv.

Sudi mu isto sudsko vijeće sa sutkinjom Majom Šupe na čelu, koja je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasila krivim i osudila ga na godinu i osam mjeseci zatvora uvjetno, ne ponovi li tijekom tri godine kazneno djelo.

Suđenje se ponavlja jer je Županijski sud u Zadru krajem prošle godine prihvatio žalbe šibenskog Općinskog državnog odvjetništva i Horvatinčićeve obrane te ukinuo prvostupanjsku presudu zbog formalno-pravnih pogrešaka tijekom sudskog postupka, tako da žalbe šibenskog tužiteljstva i poduzetnikove obrane nisu ni razmatrali.

horvatincic 200217 2

-Teško mi je što ovaj slučaj ulazi već u šestu godinu suđenja. Pokušavao sam se preko različitih opunomoćenika dogovoriti s obitelji, nažalost neuspješno. A što se tiče samog kaznenog djela koje mi se stavlja na teret i moje odgovornosti, kao i na prethodnim ročištima, smatram da nisam kriv, kazao je Horvatinčić.

Zagrebačkog odvjetnika Ognjen Frangeš, opunomoćenika obitelji Salpietro, kazao je  kako konkretnih ponuda za obeštećenje obitelji u stvarnom smislu nije bilo na način da je to osobno predložio, već je bio pokušaj da se preko njegove police osiguranja obitelji isplati milijun eura dok je osiguranju kazao kako za nesreću nije kriv on već pokojni Salpietro. Također je kazao i kako je okrivljeni podnio tužbu protiv djece stradalih za štetu počinjenu na njegovu plovilu.

Horvatinčićev odvjetnik kazao je kako je vještačenje već pokazalo da je njegov branjenik bio bez svijesti. Nije bio ubrojiv pa ni odgovoran. Obrana će ostati pri prijašnjim dokazima. Istaknuli su kako će inzistirati na psihofizičkom stanju okrivljenika jer vjeruju da optuženi zbog sinkope nije bio u stanju svijesti i to smatraju razlogom za ukidanje presude.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.