Kistanjac oštetio državni proračun za milijun kuna

U Policijskoj postaji Knin je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 56-godišnjakom iz Kistanja za kojega je utvrđena osnovana sumnja da je počinio više kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni u svojstvu odgovorne osobe svoje tvrtke iz Kistanja u razdoblju od 1. rujna 2007. do 31. prosinca 2008. godine s ciljem prisvajanja protupravne imovinske koristi za svoju tvrtku, krivotvorio ukupno 105 ulaznih računa, prikazujući da je robu otkupljivao od više nepostojećih tvrtki.

Nabavku robe osumnjičeni je iskazao kroz knjigovodstvo evidentirajući obveze prema dobavljačima u ukupnom iznosu od 4,5 milijuna kuna, koliko iznosi osnovica za izračun PDV-a, a potom, zbog činjenice da se dobavljači nalaze u sustavu PDV-a, izvršio odbitak pred poreza u iznosu od 365 377 kuna za 2007. godinu i 639 232 kuna za 2008. godinu, a za koji iznose nije izvršio uplatu PDV-a i tako štetio državni proračun za milijun kuna.

Protiv osumnjičenog i njegove tvrtke će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.