Na prijevaru 12 godina primao braniteljsku mirovinu: Državu oštetio za preko milijun kuna, a dolijao je i pomagač

Muškarac star 54 godine osumnjičen je da je na temelju lažne dokumentacije tijekom 12 godina primao braniteljsku mirovinu i na taj način oštetio državni proračun za preko milijun kuna, dok je njegov vršnjak (54) osumnjičen za pomaganje u izvršenju tog kaznenog djela.

Naime, osumnjičeni 54-godišnjak je, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist lažnim prikazivanjem činjenica, doveo u zabludu zaposlenike Ministarstva hrvatskih branitelja. U tome mu je pomogao drugoosumnjičeni 54-godišnjak tako što je, kao nadležna osoba, svojim potpisom ovjerio dokumentaciju za ostvarivanje mirovine, iako je znao da navedene činjenice nisu istinite.

Na temelju te dokumentacije osumnjičenom 54-godišnjaku je od 1. lipnja 2003. pa sve do 5. srpnja 2015. godine, kada mu je zbog zaposlenja obustavljena isplata mirovine, država isplatila ukupno 1.072.598,29 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja u Policijskoj postaji Knin, policija će protiv osumnjičenih podnijeti kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, a 54-godišnjaku kojem je isplaćeno preko milijun kuna prijeti kazna zatvora od jedne do osam godina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.