Obojica mladića koje je ‘inspirirao’ požar u Kistanjama ostaju u istražnom zatvoru

Sutkinja za mladež Općinskog suda u Šibeniku odredila je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela 17-godišnjem hrvatskom državljaninu i 17-godišnjem državljanin Republike Srbije i Republike Hrvatske koje se sumnjiči za počinjenje i navođenje na počinjenje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Postoji osnovana sumnja da su navedena djela počinili na način da su 21. kolovoza 2017. oko 14,15 sati u mjestu Radučić  u Općini Ervenik s petoricom prijatelja promatrali gašenje požara u mjestu Kistanje na udaljenosti od oko pet kilometara, pa kad se 17-godišnji hrvatski državljanin približio obližnjem većem grmu suhe trave i kupine, 17-godišnji državljanin Republike Srbije i Republike Hrvatske mu je rekao kako bi bilo uživo gledati požar i neka on to zapali, nakon čega je prvi 17-godišnjak upaljačem zapalio grm. Kada se plamen počeo širiti velikom brzinom, biciklima su pobjegli s mjesta događaja, a plamen se proširio na veću površinu niskog raslinja i suhe trave te u smjeru Nacionalnog parka Krka, arheološkog nalazišta amfitetra Burnum, željezničke pruge Knin-Kistanje i ceste Knin-Kistanje, priopćeno je iz Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Vatrogasci su uz pomoć kanadera uspjeli spriječiti daljnje širenje požara, pri čemu je opožarena površina od oko 150 hektara, a na opisani način ugrožena je imovina točno neutvrđene ukupne vrijednosti, ali svakako veće od 200 tisuća kuna.

Nakon što je sutkinja za mladež Općinskog suda u Šibeniku ispitala maloljetnike, zamjenica općinske državne odvjetnice za mladež je predložila da se maloljetnom hrvatskom državljaninu odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a maloljetnom državljaninu Republike Srbije i Republike Hrvatske zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog opasnosti od bijega.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.