Otkriveni krivci za požare u Tribunju i Lepenici. Policija poziva građane na suradnju

Na području Šibensko-kninske županije u ponedjeljak je zabilježeno pet požara bez štete, od kojih po dva na području Šibenika i Drniša i jedan požar na području Vodica, a policija je otkrila i kaznila krivce za požar u Tribunju i Lepenici.

Požar koji je uočen jučer oko 11 sati u Tribunju na predjelu Križine, izbio je kada je 29-godišnjak spaljivao biljni otpad kojom prilikom je, zbog neosiguranog mjesta spaljivanja, vatra izmakla kontroli i proširila se na površinu oko 50 puta 30 metara. Vatra je progutala uglavno suhu travu i nisko raslinje, a ugašena je oko 12.22 sati.

Protiv 29-godišnjaka je podnijet Optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, za koji je propisana novčana kazna od 2.000 do 15.000 kuna.

Oko 18 sati u Lepenici jučer je na otvorenom prostoru izbio požar kada je 36-godišnjak spaljivao biljni i građevinski otpad, a zbog neosiguranog mjesta spaljivanja, vatra se proširila na okolno područje i zahvatila suhu travu i nisko raslinje površine oko 50 četvornih metara. Požar su vatrogasci lokalizirali oko 19 sati, a kako je riječ o građevinskom otpadu požar je još aktivan.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 36-godišnjaku je uručen Prekršajni nalog, zbog prekršaja po Županijskoj odluci o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima, za koji je propisana novčana kazna od 2.000 do 5.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Podsjećamo da se loženje vatre u razdoblju od 1. studenog do 31. svibnja može  obavljati jedino ako je osoba koja planira paliti vatru prethodno obavijestila nadležnu vatrogasnu postrojbu i pribavila odobrenje za loženje vatre na otvorenom prostoru.

Iz Policijske uprave šibensko-kninske pozivaju građane obrate pozornost na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini, kao i na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve 112.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.