Pilot Airtractora uočio požar kod Radonića dok je njegov kolegao gasio buktinju na Benkovačkoj cesti

Požar koji je jučer oko 14 sati buknuo kod Benkovačke ceste lokaliziran je dva sata kasnije zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca, ali i Airtractorima koji su za nepunih sat vremena na požarište izbacili oko dvadesetak vodenih bombi, izvijestili su iz Ministarstva obrane, čime se broj intervencija u kojima su sudjelovale Zračne snage popeo na 16 u Šibensko-kninskoj županiji.

Zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sudjelovale su jučer u gašenju još tri požara s ukupno pet protupožarnih aviona.

Naime, sve ih je uočio pilot Airtractora koji se nalazio na protupožarnom izviđanju, pa je odmah krenuo u akciju. Prvo je gasio požar kod mjesta Radonić – Nakići kod Drniša, zatim na području Lećevice- Kapetanovići u zagorskome dijelu Splitsko-dalmatinskoj županiji te na požarištu Biokovo – Kamenik.

Na požarište na Biokovu upućene su i dodatne snage i to dva kanadera.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne su snage do jučer sudjelovale u gašenju 52 požara, od čega 17 u Zadarskoj, po 16 u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Uz gašenje požara, provedeno je i 49 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

(FOTO: HRZ)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.