Počinje akcija policije ‘Mir i dobro’

Tradicionalna policijska akcija ‘Mir i dobro’, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, počet će se provoditi od 14. prosinca do 8. siječnja 2013. godine.

Stoga su iz PU šibensko-kninske apelirali na roditelje, nastavnike i odgajatelje na opasnost od čestih zlouporaba oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su nažalost neizostavan dio prazničkog raspoloženja, kako bi utjecali na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na upotrebu raznih pirotehničkih sredstava.

POSLJEDICE NEPRAVILNE UPOTREBE

Kao posljedica nepravilne upotrebe pirotehničkih sredstava za zabavu na šibenskom području ozlijeđeno je jedno dijete u periodu 2011../2012. godine, dok su 2010./2011. godine lakše ozlijeđene dvije osobe.

Prema zakonskim odredbama pirotehnička sredstva razreda I. čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama male petarde i drugi slični proizvodi.

Pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi, dok pirotehnička sredstva III. razreda čine: rakete, fontane, vatromete kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

Zakonom je propisana prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava, a slijedom čega se pirotehnička sredstva razreda I. mogu prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14 godina.

KONTROLA PRODAJNIH MJESTA

Pirotehnička sredstva razreda II., III., mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Bitno je za napomenuti da je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III.  zabranjena u zatvorenim prostorijama.

Obzirom na gore navedeno, policijski službenici će kontinuirano nadzirati sva prodajna mjesta na području Šibensko-kninske županije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.