Podignuta optužnica protiv 67-godišnjaka: ‘Olakšao’ bračni par za 3 milijuna kuna prodajom založenog terena kod Primoštena

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podignulo je optužnicu protiv 67-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je prodajom založenog terena s nedovršenom kućom kod Primoštena oštetio bračni par za oko tri milijuna kuna.

Kako se navodi u priopćenju Državnog odvjetništva (DORH), 67-godišnjak je bračnom paru kao zainteresiranim kupcima lažno prikazao da je isključivi vlasnik građevinskog zemljišta s nedovršenom kućom površine 470 kvadrata. Naime, tvrdio im je da, osim što je teren pod hipotekom banke, na njemu nema drugih tereta u korist trećih osoba, premda je u travnju 2014. godine s drugom osobom sklopio ugovor o zajmu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na toj nekretnini.

Bračni par mu je povjerovao i odlučio od njega kupiti nekretninu na iznos od 380 tisuća eura. U lipnju 2015. sklopili su sa 67-godišnjakom predugovor o kupoprodaji nekretnine i na temelju njega su mu platili 138 tisuća eura, a mjesec dana kasnije platili su još 205 tisuća eura na račun banke koja je imala založno pravo na nekretnini, pa je brisana zabilježba ovrhe nad njom.

Okrivljenik je u kolovozu 2015. godine s oštećenim bračnim parom sklopio ugovor o kupoprodaji te nekretnine na iznos od 330 tisuća eura pa su mu oni, na ime stvarne ugovorene kupoprodajne cijene, isplatili još 37 tisuća eura.

Dva mjeseca kasnije, založni vjerovnik kojem 67-godišnjak nije isplatio dug,  pred nadležnim je sudom podnio prijedlog za ovrhu te ishodio zabilježbu ovrhe za tu nekretninu zbog čega se oštećeni kupci nisu uspjeli uknjižiti kao vlasnici te nekretnine pa su tako oštećeni za nešto manje od tri milijuna kuna.

Prevarantu (66) koji je prodao založeno zemljište u Primoštenu prijeti do osam godina zatvora

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.