Podmićivali eurima da bi zaradili dolare. I šibenski pomorac našao se u korupcijskoj hobotnici

Pixabay

USKOK je pokrenuo istragu protiv čak 37 osoba, rođenih između 1948. i 1994. godine, zbog korupcije koja je trajala pune četiri godine. Naime, istražitelji sumnjaju da su agencije, koje su omogućavale ukrcaj i plovidbu pomorcima, krivotvorile knjižice i dokumente za te poslove, a među osobama koje su uhićene jedna je, doznajemo, iz Šibenika.

Prvoosumnjičeni je 46-godišnji hrvatski državljanin, kao odgovorna osoba tvrtke iz Rijeke, a on je uz pomoć svog kompanjona, 58-godišnjaka, u pomorske knjižice i druge evidencije, unosio neistinite podatke u zamjenu za novac.

Obojica su osumnjičena da su 35 puta primili mito, dok se ostalih 35 osoba sumnjiči za davanje mita. Kako piše USKOK na svojim stranicama, 46-godišnjak je 2013. godine dobio dopusnicu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture da unosi plovidbeni staž pomoraca u Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav (CIMIS).

Kao odgovorna osoba jednog inozemnog trgovačkog društva, od 2013. do 2017. godine je u Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu, s kolegom dogovorio da će pronalaziti pomorce koji su bili zainteresirani da im se, za određenu svotu novca, u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji nisu odradili. Tako su dobivali pravo na pojedina zvanja pomoraca te na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca.

Kako bi prikazao da su pomorci odradili plovidbeni staž, Riječanin je u više navrata izrađivao fiktivne ugovore o radu, koje je ovjeravao svojim potpisom i pečatom svojeg inozemnog trgovačkog društva. Na temelju takvih ugovora u pomorske knjižice pomoraca upisivao je neodrađeni plovidbeni staž, a te knjižice ovjeravao je potpisima časnika i pečatom broda.

Po potrebi je potpisima časnika broda i pečatom broda ovjeravao i stranice Dnevnika prakse pojedinih pomoraca i podnosio njihove pomorske knjižice na ovjeru neodrađenog plovidbenog staža Lučkoj kapetaniji u Rijeci.

USKOK je izvijestio javnost kako su Riječanin i njegov kompanjon od pomoraca uzeli najmanje 12.200 eura.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.