Policija apelira na turiste: Zaštitite se od lopova i provalnika

Šibenska policija u sklopu projekta ‘Sigurna turistička sezona’, u suradnji s Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, izradila je ukupno 10 tisuća letaka koji će se podijeliti turistima.

Letak sadrži upute za samozaštitno ponašanje turista kako bi se edukativnim pristupom smanjio broj kaznenih djela imovinske naravi, a samim tim i povećala sigurnost turista. Letci će se dijeliti na području Vodica, Murtera, turističkog naselja Solaris i Primošten, gdje se i ove godine očekuje najveći broj turista.

Osim toga policijski službenici prometne policije će letke dijeliti turistima na autoputu i na punktovima koji budu tijekom ljeta postavljeni u blizini hotela, kampova i autoputa.

Kako je u ovo vrijeme zabilježen porast provala u stanove i krađe iz stanova kada je najčešće ukraden nakit jer ga počinitelji lako prodaju u trgovinama za otkup zlata, a s obzirom da provalnici pojačano djeluju upravo u vrijeme godišnjih odmora ili putovanja, iz policije savjetuju:

-zaključavajte vrata stana, bez obzira koliko dugo će biti odsutni iz svog doma,
–    ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,
–    ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. u vazama za cvijeće, ispod otirača, ispod kamena ….)
–    ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić i tako ostaviti dojam da ste u svom stanu,
–    ne spremajte cvijeće s balkona i prozora da ne šaljete poruku da ste odsutni
–    novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama i u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer provalnici najprije traže na tim mjestima,
–    ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskoj sekretarici da ste odsutni,
–    zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte, radi kasnije identifikacije, –    novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima,
–    ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete,
–    u slučaju da po povratku u stanu zateknete provalnika, nikako ga ne pokušavajte uloviti sami, možda je naoružan, jer vaša sigurnost i sigurnost vaše obitelji je najvažnija,
–    ukoliko ste u mogućnosti pokušajte zapamtiti neke korisne podatke o provalniku (izgled, govor, vozilo, pravac u kojem se udaljio i slično)
–    ne spremajte i ne dirajte predmete kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći u otkrivanju provalnika.

Nadalje, osim provala i krađa iz stanova u policiji bilježe pet prijevara, a čije žrtve su najčešće starije i nemoćne osobe.
U cilju zaštite od ovakvih vrsta prijevara, u policiji savjetuju:

– kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
– za djelatnike raznih tvrtki tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice,
– vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz „Špijunku“ ili korištenjem sigurnosnog lanca,
– ne nasjedajte na trikove nesvjestice ili iznenadne slabosti,
– ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u stan, o tome žurno obavijestite policiju na broj 192 ili susjede.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.