Policija opet upala u TLM! Za izvlačenje 834 tisuće kuna osumnjičeni Shamis, Stričević i Lakoš

Dva hrvatska državljanina od 50 i 68 godina, te 62-godišnji Izraelac osumnjičeni su za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju na štetu dvaju dioničkih društava sa sjedištem u Šibeniku, čime su nezakonito stekli gotovo 834 tisuće kuna. Priopćenje s takvim sadržajem poslali su danas iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Neslužbeno doznajemo kako je riječ o 50-godišnjem Marijanu Stričeviću, 68-godišnjem Živku Lakošu te 62-godišnjem Igoru Shamisu. Podsjetimo, Igor Shamis kupio je cijeli TLM Holding od Marka Pejčinoskog čiji je bečki Euris bio vlasnik TLM-a u to vrijeme, te je potom postavio Marijana Stričevića na čelo TLM Holdinga, a potom i TLM Aluminiuma koji je naposljetku prodan slovenskom Impolu. Shamis je zatim smijenio Stričevića i za privremenog upravitelja TLM Aluminiuma postavio Živka Lakoša, nekadašnjeg zaposlenika Jadranske banke kao najvećeg vjerovnika TLM-a. Lakoš je, inače, bio i član Nadzornog odbora šibenske tvornice.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su osumnjičeni Stričević, kao član Uprave TLM Aluminiuma i kao predsjednik Uprave TLM Holdinga, zajedno s osumnjičenim Shamisom kao stvarnim vlasnikom TLM-a i osumnjičenim Lakošem, članom Uprave koji su te dužnosti obavljali kroz 2015. i 2016. godinu, u vremenu od travnja do rujna 2015. godine, zajedno i pojedinačno u poslovanju oštećenih tvrtki povrijedili dužnost zaštite imovinskih interesa koja se temelje na zakonu, odnosno odnosu povjerenja.

Kako piše u izvješću šibenske policije, njih trojica su nezakonitim isplatama iz inozemnih doznaka, odnosno iz tvrke Euris bivšeg vlasnika Pejčinoskog, umjesto TLM Aluminiumu, 100 tisuća eura uplatili TLM Holdingu. Također, iz novčanih sredstava tvrtke neovlašteno su prebacili nešto više od 347 tisuća kuna na osobne privatne račune Stričevića, Shamisa i na račun njegove off-shore tvrtke.

Usto, osumnjičeni trojac je nezakonitim korištenjem ugostiteljskih i prijevozničkih usluga kod više ugostiteljskih i prijevozničkih društava oštetio te tvrtke u ukupnom iznosu od oko 486 tisuća kuna u korist osumnjičenog 50-godišnjeg Marijana Stričevića, 62-godišnjeg Igora Shamisa i s njima povezanim raznim drugim fizičkim osobama.

Iz policije izviještavaju kako su na taj način pribavili protupravnu imovinsku korist u vidu isplata i usluga osumnjičenom Stričeviću i Shamisu, s njima povezanim fizičkim osobama i off shore tvrtke u Shamisovom vlasništvu u ukupnom iznosu od gotovo 834 tisuće kuna, i to na štetu TLM Holdinga u iznosu nešto višem od 609 tisuća kuna, te na štetu TLM Aluminiuma u iznosu od oko 224 tisuće kuna.

Osumnjičeni su kazneno prijavljeni Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

(A.M. Crnica, G. Pauk)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.