Policija upozorava: Od danas je zabranjeno ložiti vatru na otvorenom

Zbog u ovo vrijeme povećane mogućnosti izbijanja požara na otvorenim prostorima, Policijska uprava šibensko-kninska obavijestila je građane da je u vremenu od 1. lipnja do 31. listopada, za područje Šibensko-kninske županije sukladno Županijskoj odluci o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima  zabranjeno svako loženje vatre na otvorenom prostoru.

Bitno je napomenuti da je za sve građane koji se ne budu pridržavali ove Odluke zapriječena novčana kazna za fizičke osobe u iznosu od 500 do dvije tisuće kuna, a ako dođe do izbijanja požara, zapriječene kazne su od dvije tisuće do pet tisuća kuna, odnosno do 60 dana zatvora.

Za izazivanje požara Zakonom o zaštiti od požara predviđena je novčana kazna za fizičku osobu u od 15 tisuća do 150 tisuća kuna, a u slučaju nehaja u iznosu od 2 tisuće do 15 tisuća kuna. Nadalje novčanom kaznom od 15 do 150 tisuća kuna kaznit će se pravna osoba koja propustom izazove požar, odnosno od 2 do 15 tisuća kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Osim toga ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama, poručuju iz policije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.