Još ispadaju kosturi iz ormara bivše šibenske banke

Preko zagrebačke poslovnice iz Jadranske banke izvukli više od 34 tisuće kuna

Još dva slučaja u kojima su klijenti 2016. godine iskoristili nepostojanje on-line sustava bivše Jadranske banke i kašnjenje u knjiženju novčanih transakcija otkrili su u Odjelu gospodarskog kriminaliteta Službe kriminalističke policije Policijske uprave šibensko-kninske.

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjakom osumnjičenim za prijevaru u gospodarskom poslovanju na štetu Jadranske banke. Osumnjičeni je, kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva iz Sesveta, s ciljem da sebi, odnosno svojoj tvrtki pribavi protupravnu imovinsku korist, 10.kolovoza 2016. godine otvorio transakcijski račun na ime te tvrtke u poslovnici Jadranske banke u Zagrebu, kojom prilikom je također zatražio u ime i za trgovačko društvo izdavanje business maestro chip kartice, kao i kartice za prijavu na internet bankarstvo. Potom je u razdoblju od 19. do 20. rujna 2016. u vremenu kad banka ne provodi transakcije po računu zbog nepostojanja on-line sustava, pa se transakcije knjiže nekoliko dana kasnije od stvarne transakcije, podigao gotovinu na bankomatima i gotovinu na terminalima poštanskih ureda u zemlji, te zadavao naloge u aplikaciji mobilnog bankarstva, a da za navedene transakcije nije imao pokrića, odnosno novčanih sredstava na računu svoje tvrtke, na koji način je protupravno prisvojio novčani iznos od najmanje utvrđenih 15.450 kuna.

Služeći se istim propustom banke okoristio se i 61-godišnjak osumnjičen za zlouporabu čeka i platne kartice.

Utvrđeno je da je osumnjičeni, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, 21.studenog 2016. godine otvorio tekući račun u poslovnici Jadranske banke u Zagrebu, kojom prilikom je također zatražio izdavanje maestro chip debit kartice, nakon čega je u razdoblju od 14. do 16. prosinca 2016. u vremenu kad banka ne provodi transakcije po računu zbog nepostojanja on-line sustava, podigao gotovinu na bankomatima i gotovinu na terminalima poštanskih ureda u zemlji, te zadavao naloge u aplikaciji mobilnog bankarstva, a da za navedene transakcije nije imao pokrića. Na taj način je protupravno prisvojio novčani iznos od najmanje utvrđenih 19.000 kuna.

Protiv osumnjičenih su, Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, podnijete kaznene prijave.

Podsjetimo, šibenska policija već mjesecima niže kaznene prijave klijentima Jadranske banke koji su koristili nepostojanje on-line knjiženja i na taj način izvlačili novac koji nisu imali za sebe i svoje tvrtke.

Još 29. lipnja prošle godine policija je podigla kaznenu prijavu protiv 38-godišnjaka s područja Zagreba koji je, na štetu Jadranske banke, protupravno prisvojio novčani iznos od najmanje utvrđenih 47 tisuća kuna.

Potom su, lani 10. srpnja, dopunili ranije podnijete kaznene prijave protiv 32-godišnjaka i 50-godišnjaka iz Zagreba te 34-godišnjaka iz Ivanić Grada, kje se sumnjiči za izvlačenje više od 160 tisuća kuna.

U veljači ove godine pao je i 28-godišnji vlasnik tvrtke iz Vodica koji je, također koristeći nepostojanje automatskog knjiženja transakcija u Jadranskoj banci, protupravno prisvojio novčani iznos od najmanje utvrđenih 85 tisuća kuna, a početkom ožujka vlasnik tvrtke iz Zagreba (44) osumnjičen je za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju čime je na štetu Jadranske banke izvukao više od 88 tisuća kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.