Prevarantu (66) koji je prodao založeno zemljište u Primoštenu prijeti do osam godina zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku otvorilo je istragu protiv 66-godišnjaka zbog prijevare zbog koje mu prijeti do osam godina zatvora.

Kako su priopćili iz ODO-a postoji osnovana sumnja da je 66-godišnjak tijekom 2015. godine, u cilju stjecanja nepripadne imovinske koristi, bračnom paru kao zainteresiranim kupcima neistinito prikazao da je isključivi vlasnik građevinskog zemljišta na kojem, osim založnog prava banke, nema drugih tereta u korist trećih osoba niti postoji ikakvo pravo trećih osoba koje bi moglo umanjiti, ograničiti ili osporiti pravo kupca.

Prešutio im je da je u travnju 2014. godine s trećom osobom sklopio ugovor o zajmu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava upravo na toj nekretnini. Supružnici su mu povjerovali i, odlučivši od njega kupiti građevinsko zemljište za iznos od 380 tisuća eura, u lipnju 2015. godine s njim su sklopili predugovor o kupoprodaji nekretnine temeljem kojeg su mu platili iznos od 138 tisuća eura, a u srpnju 2015. godine na račun banke, koja je imala založno pravo na nekretnini, platili su još 205 tisuća eura, čime je brisana zabilježbe ovrhe nad kupljenom nekretninom.

ODO tereti 66-godišnjaka da je u kolovozu 2015. godine s prevarenim bračnim parom sklopio ugovor o kupoprodaji te nekretnine na iznos od 330 tisuća eura pa su mu oni, na ime stvarne ugovorene kupoprodajne cijene, isplatili još 37 tisuća eura. Nakon toga, u listopadu 2015. godine, založni vjerovnik kojem 66-godišnjak nije isplatio dug pred nadležnim sudom je podnio prijedlog za ovrhu te ishodio zabilježbu ovrhe za nekretninu zbog čega se prevareni kupci nisu uspjeli uknjižiti kao vlasnici te nekretnine i tako ih je 66-godišnji prevarant oštetio za iznos od skoro tri milijuna kuna.

Nakon što je 66-godišnjak ispitan, Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je donijelo rješenje o provođenju istrage i pustilo ga da se brani sa slobode.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.