Razmotava se kriminalno klupko zvano TLM. Kandido i Šupe osumnjičeni za utaju 9,6 milijuna kuna poreza

Osobe stare 57 i 59 godina osumnjičene su za utaju poreza ili carine na štetu državnog proračuna, izvijestili su danas iz Policijske uprave šibensko-kninske. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o Miroslavu Šupi, rukovoditelju proizvodnje u TLM Aluminiumu, bivšim valjaonicama, i Tončiju Kandidu, dugogodišnjem direktoru i članu Uprave TLM-a.

Njih dvojica, kao osobe zadužene za proizvodnju, u razdoblju od rujna 2010. godine do lipnja 2012. godine nisu platili PDV u državni proračun, i to 9,6 milijuna kuna. To su radili tako da su tijekom uvoza sirovina za TLM Aluminium koristili ‘carinski postupak unutarnje proizvodnje u sustavu odgode’ uz što se ne obračunava i ne plaća PDV.

Međutim, dvojica odgovornih takav postupak nisu provodili sukladno odredbama Carinskog zakona i Uredbe za provedbu Carinskog zakona, jer su robu koristili u proizvodnji prije nego je ocarinjena.

Šupe i Kandido bili su dio združene istrage krim policije, Ministarstva financija, Carinske uprave i Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku. Njih dvojica su preko posebnog izviješća kazneno prijavljeni Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku koje je podnijeto kao nadopuna kaznene prijave Carinske uprave sa sjedištem u Splitu.

Dvojac, kako doznajemo u policiji, nije uhićen ni priveden, ali je protiv njih podignuta kaznena prijava.

Podsjetimo, policija je i prošli tjedan bila u TLM-u zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Naime, Marijan Stričević, Živko Lakoš i Igor Shamis osumnjičeni su da su nezakonito stekli 834 tisuće kuna.

Policija opet upala u TLM! Za izvlačenje 834 tisuće kuna osumnjičeni Shamis, Stričević i Lakoš

Također, Tončija Kandida (58), Lorana (50) i Marka (71) Pejčinoskog te Andraša Brodnjaka (38), šibenska policija, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom, u svibnju ove godine teretila je za zloporabu povjerenja i prevare u gospodarskom poslovanju, te krivotvorenje poslovnih i službenih isprava. Oni su tako, prema policijskoj kaznenoj prijavi, u razdoblju od 2012. do 2014. godine oštetili TLM i Jadransku banku za 170 milijuna kuna.

Policija i ŽDO zatvorili krug: Kandido, Pejčinoski i Brodnjak oštetili su TLM i JABA-u za 170 milijuna kuna

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.