REKORDER U ŽUPANIJI Vozio sa 4,3 promila alkohola u krvi, što je ekvivalent litri rakije!

Pijani vozači haraju cestama Šibensko-kninske županije!  Dokaz za to je činjenica da je u prvih devet mjeseci ove godine policija uhvatila čak 878 vozača pod utjecajem alkohola. To znači da je policija dnevno kažnjavala minimalno tri pijana vozača jer su u opasnost dovodili svoj i živote drugih ljudi. Rekorder je uhvaćen ovo ljeto na plus 40  stupnjeva celzijevih u Kninu i to u kasnim jutarnjim satima.

PIJAN UJUTRO

– Najveća koncentracija alkohola od čak 4.28 g/kg alkohola u krvi zabilježena je 21. kolovoza u jutarnjim satima u Kninu kod 47-godišnjeg vozača Kninjanina. Osim ovog slučaja u Zvonimirovu gradu, jedan je vozač zatečen i u Bilicama sa 2,74 g/kg alkohola u krvi – kazala nam je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske. Pijanog rekordera u Kninu policija je zatekla u Golfu šibenskih registracijskih oznaka. Kako je uopće upravljao automobilom nije poznato, s obzirom da normalni ljudi s tolikom količinom promila u krvi obično više nisu pri svijesti, a moguća je i alkoholna koma. Prevedeno, to znači da je ova osoba popila minimalno litru rakije ili nekog drugog žestokog pića, a moguće i više, poučavaju iz policije. Osim toga, važno je znati da se maksimum koncentracije alkohola u krvi ne postiže odmah već jedan do 1,5 sat nakon konzumacije pića. Hrvatski rekorder po alkoholu je 25-godišnjak iz Makarske kojem je prije točno 10 godina, prilikom intervencije zbog obiteljskog nasilja, utvrđeno čak 7,44 promila alkohola u krvi. Ovaj mladić tada se približio svjetskom rekorderu Poljaku, s izmjerenih osam promila. Podsjetimo, policija je u prvih devet mjeseci ove godine na šibensko-kninskom području alkotestirala 5.142 vozača, a svaki peti bio je pijan.

DROGIRANI VOZAČI

Ni vožnja pod utjecajem droga nije ništa novo. Rezultat su tri ‘pozitivna’ vozača, a čak 16 ih je odbilo test, što se može protumačiti da su konzumenti nedozvoljenih supstanci. Ovaj broj vjerojatno bi bio mnogo veći da je policija češće testirala vozače na drogu. Naime, u prvih devet mjeseci ove godine testirana su tek 44 vozača. I policijski presretači ove su godine imali pune ruke posla. Policijski presretači intervenirali su mahom zbog brzine, a rekorder po pritiskanju papučice gasa, 33-godišnji Splićanin, zbog divljanja na autocesti dobio je kaznu od 3.000 kuna i izgubio vozačku dozvolu na godinu dana, jer je divljao na autocesti kod Pirovca testirajuću svog BMW-a.

– Zbog nepropisne i neprilagođene brzine od početka ove godine do kraja mjeseca rujna sankcionirano je ukupno 4.233 vozača, a maksimalna nepropisna brzina bila je 254 km/h i to na autocesti A-1 – otkrila je Marica Kosor. Inače, samo u mjesecu listopadu šibenske ceste uzele su tri života, dok je od početka godine do kraja rujna smrtno stradalo još pet osoba.

Koncentracija alkohola u krvi
– Pripitost – 0,5 do 1,5 promila – 6 dcl piva ili 2,5 dcl vina ili 0,8 dcl žestokog,
– Pijanstvo – 1,5 do 2,5 promila – 1,5 litara piva ili 0,8 vina ili 2,5 dcl žestokog pića,
– Jako pijanstvo – više od 2,5 promila – 2 litare vina ili 4-5 dcl žestokog pića,
– Alkoholna koma – više od 4,0 promila – 1 litara rakije ili drugog žestokog pića.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.