REZIME PROTUPOŽARNE SEZONE: Buktinju u Vodicama iz zraka gasili 25 sati

Ilustracija/Arhiva

U protupožarnoj sezoni u 2013. godine na području Šibensko-kninske županije zračne snage MORH-a sudjelovale su u 35 požara, izvijestili su iz MORH-a. Protupožarna sezona bila je prosječna po broju požara, a ukupno je na području Hrvatske u borbi protiv vatrene stihije ostvareno 3 700 letova, a izbačeno je 18 700 tona vode za što je utrošeno  423 tisuće litara goriva.

Od većih požara na kojima su bile angažirane zračne snage izdvojen je požar u Vodicama koji je buknuo 22. srpnja na predjelu Kovča, a iz zraka ga se gasilo s čak 146 letova i 25 sati naleta.

Najveće angažiranje protupožarnih zrakoplova zabilježeno je u mjesecu kolovozu. U odnosu na višegodišnji prosjek, kolovoz je imao veće temperature za 1,5-2,5 C i zabilježene su rekordne temperature od kada postoje mjerenja.

U ovogodišnjoj sezoni angažirano je šest kanadera, pet Air Tractora, dva helikoptera, dva broda HRM-a i dva gumena čamca. Svakodnevno je bilo angažirano oko 100 ljudi, a za aktivnosti protupožarne zaštite u ovoj godini MORH je utrošio oko 57 milijuna kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.