Šibenčanin na čelu bande koja je ukradenim Fiatima Uno išla u oružane pljačke poštanskih ureda

Zagrebačka je policija u suradnji s PU šibensko-kninskom i PU koprivničko-križevačkom dovršila kriminalističko istraživanje nad tri osobe starosti 58, 35 i 33 godine zbog osnovane sumnje da su sva trojica, ili u kombinacijama po dvojica ili pojedinačno, počinili 19 kaznenih djela, i to osam razbojništava, od kojih su dva u pokušaju, deset neovlaštenih uporaba tuđe pokretne stvari i tešku krađu. Riječ je o serijskim pljačkašima poštanskih ureda diljem Hrvatske, a pretpostavlja se da im je vođa bio 58-godišnji Šibenčanin.

banda2

Tijekom kriminalističkog istraživanja policijski službenici PU šibensko-kninske su temeljem naloga suda pretražili brod u vlasništvu osumnjičenog 58-godišnjaka te su pronašli automatsku pušku, dva pištolja, ključeve za otključavanje vozila marke Fiat Uno, razne odjevne predmete i predmete za maskiranje koje su osumnjičeni koristili za počinjenje kaznenih djela, priopčili su iz PU zagrebačke.

– Prema saznanjima koja je imala PU zagrebačka i njihovo traženje policijski službenici PU šibensko-kninske dvojicu osumnjičenika zatekli su na našem području i oni su prepraćeni u PU zagrebačku na kriminalističko istraživanje. Dodatno provodimo izvide ima li elemenata kaznenih djela i na našem području, ali kako ta istraga još traje s detaljima ne možemo izlaziti u javnost, kazala nam je Marica Kosor, glasnogovornica šibenske policije.

banda4

Kaznena djela razbojništva i neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari počinjena su na način da su osumnjičeni na području osam policijskih uprava (zagrebačka, splitsko-dalmatinska, karlovačka, zadarska, primorsko-goranska, osječko-baranjska, šibenska i istarska) prvotno otuđivali osobne automobile marke Fiat Uno, nakon čega bi se maskirali potkapama s prorezima za oči, šilt kapama i raznim prikladnim predmetima te uz uporabu automatskih puški ili pištolja počinili razbojništva i otuđili novac. Nakon počinjenih razbojništava udaljili bi se s ranije ukradenim automobilima, koje bi ostavljali na parkiralištima kada bi se udaljili na sigurno, priopćeno je iz zagrebačke policije.

banda7

Sumnja se da su četiri razbojništva počinili u poslovnicama pošti i to: na području PU zadarske 9. kolovoza 2016., PU primorsko-goranske 31. kolovoza 2016., PU zagrebačke 23. rujna 2016. i PU splitsko-dalmatinske 18. listopada 2016. Isto tako sumnja se da su počinili razbojništvo u trgovini na području PU karlovačke 14. lipnja 2016., u mjenjačnici na području PU zagrebačke 20. srpnja 2016., u turističkoj zajednici na području PU istarske 1. rujna 2016. te nad 81-godišnjakom na području PU splitsko-dalmatinske 22. listopada 2016.

Deset kaznenih djela neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari sumnja se da su počinili na području sedam policijskih uprava (zagrebačka tri kaznena djela, splitsko-dalmatinska dva kaznena djela, te zadarska, primorsko-goranska, osječko-baranjska, šibensko-kninska i istarska po jedno kazneno djelo). Teška krađa provaljivanjem počinjena je 26. listopada 2016. na području PU zagrebačke.

banda5

Policijski službenici PU zagrebačke pretražili su temeljem naloga suda stanove koje su koristili druga dvojica osumnjičenih te su pronašli metalni sef koji je otuđen u provali na području PU zagrebačke 26. listopada 2016.

Materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 195 tisuća kuna. Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene predali pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće su podnijeli Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

banda6

banda3

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.