Slovenac iz Betine (66) utajio više od 780 tisuća kuna poreza pa ‘dao petama vjetra’

Državnom odvjetništvu u Šibeniku policija je kazneno prijavila 66-godišnjeg slovenskog državljanina, vlasnika tvrtke u Betini kojeg sumnjiče za kazneno djelo utaje poreza ili carine i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih poslovnih knjiga.

– Tijekom kriminalističke obrade osumnjičeni slovenski državljanin policiji je bio nedostupan i nakon podizanja kaznene prijave za njim ćemo tragati – kazala nam je Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem u Odjelu gospodarskog kriminaliteta Službe kriminalističke policije, koje je provedeno u koordinaciji s Ministarstvom financija i Poreznom upravom Šibenik, utvrđeno je da je osumnjičeni 66-godišnjak u svojstvu vlasnika i odgovorne osobe tvrtke sa sjedištem u Betini od 1.siječnja do 31. prosinca 2016. godine, s ciljem da izbjegne plaćanje poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit za svoju tvrtku, Poreznoj upravi davao nepotpune i netočne podatke u mjesečnim prijavama poreza na dodanu vrijednost, dok prijavu poreza na dobit uopće nije podnio.

Sve je to utjecalo na utvrđivanje porezne obveze, odnosno, dovelo do smanjenja dužnog iznosa za plaćanje PDV-a, te nemogućnosti utvrđivanja poreza na dobit od strane Porezne uprave, čime je osumnjičeni oštetio državni proračun za iznos od najmanje utvrđenih 786.791,08 kuna.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno i da osumnjičeni nije vodio trgovačke ili poslovne knjige koje je po zakonu bio dužan voditi, ili ih je vodio tako da je otežana njihova dostupnost i preglednost poslovanja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.