Tijat opet plovi, a četiri brata ostala su bez broda koji ih je hranio

FOTO: Duško Jaramaz/PIXSELL

Istraga pomorske nesreće u kojoj se u srijedu u sumrak Jadrolinijin putnički brod Tijat sudario s teretnim brodom Plavi Jadran kod otoka Prvića traje i još nisu utvrđene sve okolnosti te pomorske tragedije u kojoj je Plavi Jadran završio na morskome dnu.

– Podvodnom ronilicom snimljen je položaj i oštećenja na Plavom Jadranu. Tu snimku je radila ovlaštena osoba, ali ona je samo jedan od dokaza koji možemo koristiti u daljnjem postupku. I sami vlasnici Plavog Jadrana zainteresirani su da saznaju kakva su oštećenja. Oštećenja su značajna, radi se o jakom udarcu i sudaru dvaju brodova koji su 60-godišnjaci s tim da je Tijat udario u slabi dio Plavog Jadrana po provi lijevo. Brod je na dnu i dosta je otvoren, ali i to je sada teško procijeniti. Vlasnici bi, u nekom razumnom roku, trebali ukloniti podrtinu, kaže Robert Baljkas, šibenski lučki kapetan.

Vlasnici Plavog Jadrana bili su danas na razgovoru u Lučkoj kapetaniji i Baljkasu su rekli što ih muči, čime nisu zadovoljni i čega se boje.

– Govorili su mi o svojoj neizvjesnoj budućnosti i propalim poslovima koje su trebali ugovoriti. Ljuti su jer ne osjećaju da im je pružena bilo kakva podrška od drugih sudionika nesreće. Očekivali su i poziv od Jadrolinije jer oni su ti koji su izgubili imovinu od koje su živjeli, a Jadrolinijin brod i dalje plovi. To je sad ona ljudska strana te priče i smatram da im Lučka kapetanija Šibenik nije dala nikakvog povoda za ljutnju. Nastojimo biti objektivni i utvrditi točne okolnosti te ne želimo biti pristrani. Odgovornost za sudar sagledat ćemo sukladno pravilima za izbjegavanje sudara na moru, kaže Baljkas.

Baljkas nam nije mogao potvrditi vidi li se iz snimke oštećenja da je Plavi Jadran pokušao izbjeći sudar jer kako kaže na AIS-u (Automatic Identification Sistem) imaju kretanje Tijata, ali kako Plavi Jadran nije dužan posjedovati mi sada iz izjava posade možemo pretpostaviti kako se on kretao.

– Prema izjavi zapovjednika Plavog Jadrana oni smatraju da su izvršili ispravnu radnju za izbjegavanje sudara na moru. Ono što smo vidjeli za Tijata ne mogu reći je li to bila ispravna ili neispravna radnja tako da ćemo morati to još istražiti. Obojici zapovjednika smo objasnili da će se krivica vjerojatno dijeliti jer su u pomorstvu uvijek kriva obojica. Bitno je da ste poduzeli manevar da izbjegnete sudar. Ja do sada nisam znao, a danas su mi rekli da je Plavom Jadranu odredište bila luka Šepurina. To znači da su oni definitivno plovili uz obalu otoka. Njihov kurs nije bio prema Tribunju već su plovili paralelno s obalom otoka pa se može lako utvrditi koji je bio njihov kurs plovidbe, pojašnjava Baljkas.

Baljkas nije želio komentirati informaciju da je Tijat napustio mjesto nesreće i vratio se tek nakon nekoliko sati, ali kaže kako će se i to iz satelitske snimke AIS-a moći utvrditi.

Neslužbeno smo čuli i priču jednog od četvorice braće Jureško, vlasnika Plavog Jadrana, po kojoj su oni primjetili Tijat, znajući da u to vrijeme plovi tim dijelom akvatorija, ali je bio puno bliže obali nego inače i tada su pokušali izbjeći sudar skrećući prema obali. Tijat je, kažu, kao da ga vuče magnet i dalje skretao prema njima, a oni su već bili toliko blizu obali da više nisu imali prostora za uzmak.

Nije im jasno što se događalo na Tijatu s kojim su se na stotine puta ranije mimoišli, no ovaj put bilo im je jasno da je nakon izlaska iz luke Tijat plovio puno bliže obali od uobičajene rute.

Sretni su što su živi, ali trenutno ne znaju od čega će živjeti jer su sva četvorica braće živjela od toga broda za čije su se uređenje i kreditno zadužili. Brod je prije dva dana porinut u Lamjani i ovo mu je, kažu, bio prvi vijađ nakon remonta. Planirali su još i ugraditi novi motor, a sada su bez kune u džepu i bez jedinog broda koji im je trebao otplatiti kredit.

Oni tvrde da je Tijat odmah napustio mjesto nesreće, ostavivši ih na brodu ‘kojem je provom ušao do pola štive’ i koji je u trenutku potonuo, a dvojica braće se našla u hladnom moru. Kažu i kako su čuli da kapetan Tijata nije bio uz kormilara što će biti nemoguće dokazati jer Tijat nema obavezu posjedovanja ‘crne kutije’.

– Brat mi je bio na izmaku snage i rekao mi je da ga je, dok ga je nekoliko slojeva natopljene robe vuklo dnu, na površini držala samo pomisao na dicu, kaže jedan od vlasnika Plavog Jadrana.

Naslovna fotografija: Duško Jaramaz/PIXSELL

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.