Tko će organizirati hajku na čopor divljih pasa?

Kako bi se riješio problem krvoločnog čopora od pet-šest divljih pasa koji lutaju područjem Bikarca, Poda i Dubrave bit će potrebno organizirati akciju hvatanja, ali se još ne zna tko će tu akciju organizirati i provesti.

Kako smo jučer pisali na Šibenskom portalu umirovljeniku Frani Junakoviću iz Dubrave taj je čopor u utorak navečer napao stado i zaklao najmanje 23 ovce. Njegovo stado na meti je čopora divljih pasa već skoro tri godine i od tada su mu zaklali više od 130 ovaca.

dubrava-frane-junakovic-ovce-080916-17

Frane je očajan obilazio i Policijsku upravu i šibensku gradsku upravu tražeći da mu pomognu. Naime, da su mu vukovi poklali ovce mogao bi tražiti odštetu od države, a kako je riječ o psima kojima se ne zna vlasnik odštetu neće dobiti. Također, sam nesmije ustrijeliti divlje pse koji prijete njegovom stadu, ali i njem i drugima koji se kreću tim prostorom. Jednom je već, izgubivši bilo kakvu nadu da će mu itko pomoći, sam uzeo pravdu u svoje ruke i završio u zatvoru zbog ubijanja divljih pasa.

U Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti Grada Šibenika ne sjede skrštenih ruku već pokušavaju dogovoriti plan za rješenje problema čopora divljih pasa koji luta, bez obzira što zakon kaže, područjem Grada Šibenika.

hodajuci kolegij miro lucic1

-Veterinarska inspekcija danas je ispustila svoje rješenje i do kraja dana ću vidjeti što su odlučili. Grad je po zakonu nadležan za pse i mačke koje lutaju na javnim gradskim površinama, ali razumijemo situaciju u kojoj je naš sugrađanin i nastojat ćemo mu pomoći, kaže nam šef šibenskihkomunalaca Miro Lucić.

Podsjeća kako je prostor na kojem su psi napali stado lovište, pa i lovnik ima obvezu tražiti od lovačkog društva koje je koncesionar lovišta, da uhvate životinje koje prave štetu u lovištu.

lovci-arhiv

-Grad je u suradnji s tvrtkom AS EKO, koncesionarom za uklanjanje pasa lutalica, organizirao prije četiri-pet godina hvatanje pasa lutalica baš oko smetlišta na Bikarcu, ali tada su ti psi bili na cestama, dakle na javnim gradskim površinama. Ovaj put će trebati, zajedno sa lovcima organizirati hajku kako bi se uopće moglo okupiti i pohvatati taj čopor pasa, kaže Lucić.

Podsjetimo da su ovce Frane Junakovića sada zatvorene u sigurnoj staji, na ispašu ih i ne smije pustiti, jer su još u šoku i lako bi se razbježale, a Frane, umoran od borbe sa sustavom još se suzdržava od svog nauma da ponovno sam pobije divlje pse i opet završi u zatvoru ili da svoje stado prevede preko Rokića i dovede na šibensku Poljanu.

dubrava-frane-junakovic-ovce-080916-2

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.