Tko je ‘Duboko grlo’ u Jadranskoj banci? Trojac dobivao insajderske informacije i podizao novac na štetu banke

Šibenska policija dopunila je ranije podnijete kaznene prijave protiv 32-godišnjaka i 50-godišnjaka iz Zagreba te 34-godišnjaka iz Ivanić Grada koji su iskoristili nepostojanje sustava za trenutno knjiženje transakcija u Jadranskoj banci te podigli velike svote novca za koji nisu imali pokriće. Policija nije utvrdila međusobnu povezanost trojice iz Zagreba i Ivanić Grada, ali je očito da su sva trojica dobili informaciju od nekoga iz Jadranske banke o nepostojanju sustava online knjiženja transakcija te su to vrijeme iskoristili za ‘peglanje’ kartica, kako osobnih, tako i onih otvorenih na svoje tvrtke.

Kako su izvijestili iz PU šibensko-kninske u Odjelu gospodarskog kriminaliteta Službe kriminalističke policije u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakom,osumnjičenim za zlouporaba čeka i platne kartice, nad 34-godišnjakom osumnjičenim za više kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju i nad 50-godišnjakom osumnjičenima za prijevaru u gospodarskom poslovanju, a sve na štetu banke sa sjedištem u Šibeniku.

S ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, 32-godišnjak je 26. rujna 2016. godine otvorio tekući račun u poslovnici Jadranske banke u Zagrebu, kojom prilikom je zatražio izdavanje bankovne kartice, nakon čega je 9.i 10. studenog, u vrijeme kada banka, zbog nepostojećeg sustava, ne provodi transakcije po računu podigao gotovinu na bankomatima i gotovinu na terminalima poštanskih ureda u zemlji, te zadavao naloge u aplikaciji mobilnog bankarstva, a da za navedene transakcije nije imao pokrića, odnosno novčanih sredstava na računu, na koji način je protupravno prisvojio novčani iznos od najmanje utvrđenih 10.950 kuna.

bankomat 1

Drugi muškarac (34) kao vlasnik i odgovorna osoba dviju tvrtki iz Ivanić Grada počinio je više kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju na način da je, s ciljem da sebi i svojim tvrtkama pribavi protupravnu imovinsku korist, 2.veljače prošle godine u Jadranskoj banci u Šibeniku otvorio transakcijske račune na ime tvrtki kojom prilikom je također zatražio u ime i za te tvrtke kartice, kao i kartice za prijavu na internet bankarstvo.

Nakon toga je lani između 23. i 25. ožujka u vremenu kad banka ne provodi transakcije po računu zbog nepostojanja sustava, u više navrata podigao gotovinu na bankomatima i gotovinu na terminalima poštanskih ureda u zemlji, te zadavao naloge u aplikaciji mobilnog bankarstva, a da za navedene transakcije nije imao novčanih sredstava na računima svojih tvrtki, na koji način je protupravno prisvoiio novčani iznos od najmanje utvrđenih 67.237,50 kuna. Osim toga na isti način na ime tvrtki, osumnjičeni je pribavilo nepripadnu imovinsku korist u sveukupnom iznosu od 33.620 kuna, te su i njegove tvrtke odgovorne za ovo kazneno djelo.

jaba vjezbe6

 

Vlasnik i odgovorna osoba (50) tvrtke iz Zagreba je s ciljem da sebi, odnosno svojoj tvrtki pribavi protupravnu imovinsku korist, 8. kolovoza 2016. godine otvorio transakcijski  račun na ime te tvrtke u poslovnici Jadranske banke u Zagrebu, kojom prilikom je također zatražio izdavanje kartice za tvrtku, kao i kartice za prijavu na internet bankarstvo, nakon čega je 8 i 9. rujna 2016. u vremenu kad banka ne provodi transakcije po računu zbog nepostojanja sustava, u dva navrata podigao gotovinu na bankomatima i gotovinu na terminalima poštanskih ureda u zemlji, te zadavao naloge u aplikaciji mobilnog bankarstva, bez pokrića, odnosno novčanih sredstava na računu svoje tvrtke, na koji način je protupravno prisvojio najmanje 25.050 kuna. Osim toga na isti način, na ime tvrtke, osumnjičeni je za sebe pribavio nepripadnu imovinsku korist u sveukupnom iznosu od 25.050 kuna, te je s tog osnova i tvrtka odgovorna za isto ovo kazneno djelo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.