Tužiteljstvo traži istražni zatvor za 15 osumnjičenih u aferi Agrokor. Pogledajte za što ih sve terete

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, nakon ispitivanja 12 osumnjičenih osoba u aferi Agrokor, oglasilo se priopćenjem u kojem navodi kako se osumnjičenike tereti za počinjenje više kaznenih djela.

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti.

‘Nakon primitka kaznene prijave Ministarstva financija, Samostalnog sektora za financijske istrage, i kaznene prijave Ministarstva unutarnjih poslova, PN USKOK-a, protiv petnaestero osumnjičenika, u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je ispitano dvanaestero dostupnih hrvatskih državljana (1970., 1954., 1956., 1965., 1977., 1972., 1972., 1956., 1953., 1963., 1958. i 1952.) zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, krivotvorenja službene isprave iz članka 279. stavak 1. KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz članka 248. KZ-a. (18. 10. 2017.)

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon ispitivanja osumnjičenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake, sudionike postupka, protiv svih petnaestero osumnjičenika (članak 123. stavak 1. točke 2. Zakona o kaznenom postupku/08).

Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu nisu dostupni prvoosumnjičeni hrvatski državljanin (1951.), sedmoosumnjičeni hrvatski državljanin (1978.) i desetoosumnjičeni hrvatski državljanin (1984.).

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu objavit će dopunu ovog priopćenja po donošenju rješenja o provođenju istrage.’

Podsjetimo, Ivan Crnjac, Damir Kuštrak, Piruška Canjuga, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Ljerka Puljić, Hrvoje Balent, Alojzije Pandžić, Ivica Sertić i Marijan Alagušić, dali su svoje iskaze DORH-u, a posljednji su ispitani Sanja Hrstić i Olivio Discordia iz revizorske kuće Baker Tilly Hrvatska. Danas u podne sudac istrage odlučit će hoće li se oni braniti sa slobode ili će im se odrediti istražni zatvor.

Ivica, Ante i Ivan Todorić i dalje su izvan Hrvatske i nisu dostupni hrvatskim pravosudnim tijelima. Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, medijima je kazao kako je policija kontaktirala njegovog klijenta koji je spreman doći u Zagreb, što je moguće da se dogodi do kraja ovog tjedna. Ukoliko to ne učini bit će izdan europski uhidbeni nalog ili Interpolova tjeralica, ovisno u kojoj se zemlji nalazi. Ivica Todorić, pak, i dalje piše blog, ali ne otkriva gdje se nalazi niti kada će se vratiti u Hrvatsku, a ni za Ivana Todorića i dalje se ne zna gdje je.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.