USKOK podigao optužnicu protiv sudaca s kninskog i šibenskog Prekršajnog suda

USKOK je danas pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana među kojima je i dvoje sudaca, jedan iz Knina i jedan iz Šibenika.

Nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu USKOK je podigao optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana I. K. (1956.), D. M. (1962.), B. P. (1978.), M. T. (1987.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, priopćeno je iz DORH-a.

Optužnicom se I.K. kao sucu Prekršajnog suda u Šibeniku, Stalne službe u Kninu stavlja na teret da je prometnom prekršitelju u veljači 2018. napisao prigovor za obvezni prekršajni nalog i zatim mu, zanemarujući raniju osuđivanost, izrekao novčanu kaznu od 600 kuna bez oduzimanja vozačke dozvole. Zauzvrat je tražio novčanu nagradu te je od 41-godišnjaka dobio 100 eura.

Nadalje, 15. veljače prošle godine je od drugog prekršitelja zatražio da mu plati 2.000 kuna nudeći da će mu zauzvrat izreći blažu novčanu kaznu od predložene kazne od 3.000 kuna i da mu neće izreći zabranu upravljanja motornim vozilom. Nakon što je 32-godišnjak pristao i predao mu 2.000 kuna, sudac mu je izrekao novčanu kaznu od tisuću kuna bez izricanja mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, navodi se u priopćenju.

Osim navedenog, D.M je kao sutkinja Prekršajnog suda u Šibeniku, od 8. veljače do 7. ožujka 2018., u Šibeniku, na traženje I.K. pristala da u postupku koji se vodi protiv njegovog poznanika, zbog počinjenja prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nezaustavljanja po naredbi policijskog službenika i nekorištenja sigurnosnog pojasa, izrekne što blažu kaznu od predložene novčane kazne od ukupno 6.200 kuna te da mu zbog navedenog ne izda zabranu upravljanja motornim vozilom.

Potom su se dogovorili da I.K. u ime svoga poznanika napiše obranu u kojoj će između ostaloga navesti da ta osoba nije osuđivana, a zatim je sutkinja D.M., iako je uvidom u prekršajnu evidenciju utvrdila da je ranije kažnjavan, poznaniku izrekla ukupnu kaznu od 1.700 kuna bez ‘oduzimanja’ vozačke dozvole.

USKOK tvrdi da je I.K. 22. prosinca 2017. u Kninu na traženje poznanika, napisao i u njegovo ime potpisao prigovor na obvezni prekršajni nalog iako je znao da je rok za podnošenje prigovora istekao. Zatim je na prigovoru, da ne bio odbačen kao nepravodoban, otisnuo prijemni pečat Suda kojim je potvrdio da je prigovor podnesen u zakonskom roku te ga je potom, uz popratni dopis datiran kao da ga je napisao 19. prosinca 2017., dostavio na nadležno postupanje Policijskoj postaji Knin.

(Foto: Ilustracija)

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.