Drugi Maraton kratkometražnog filma stiže i u Vodice

Drugu godinu zaredom na području Lijepe Naše održava se Maraton kratkometražnih filmova – manifestacija kojom se na najkraći dan u godini, 21. prosinca slavi kratka filmska forma.

Programi će se odvijati u 29 kina diljem Hrvatske i na dvije lokacije u gradu Zagrebu (ArtOmat i Advent na Europskom trgu), a dio filmova moći će se vidjeti i na web stranici HAVC-a. Bit će prikazano ukupno 66 filmova, a među njima je velik broj recentnih domaćih ostvarenja koja osvajaju nagrade na najznačajnijim domaćim i svjetskim festivalma. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan.

I U VODICAMA

Među hrvatskim gradovima koji će ugostiti program Maraton kratkometražnih filmova je i Vodice gdje će se program moći pratiti u Pučkom otvorenom učilištu Vodice – Kulturni centar.

2. Maraton kratkometražnih filmova ove godine traje tri dana, te se osim u nedjelju 21. prosinca, projekcije u kinima održavaju i u petak i subotu 19. i 20. prosinca.

Evo što će se moći pogledati u Vodicama:

Nedjelja, 21. prosinca

17 sati – Europski kratkometražni filmovi za djecu / Short Circuit Program

17.45 sati – Profesor Baltazar, Serija Zvjezdani kvartet

18.45 sati – Europski kratkometražni filmovi / Short Circuit Program

20 sati – Koka, jaje i drugi problemi

21.20 sati – Gledaj, vidjet ćeš!

SAMO SLADOKUSCI  ZNAJU GDJE TRAŽITI

-U Hrvatskoj se godišnje proizvede šezdesetak kratkometražnih filmova. No, i dalje se rijetko prikazuju, pa samo sladokusci nađu način da ih pronađu i pogledaju. Zato je Maraton kratkometražnog filma jedinstvena prilika za uživanje u bogatoj ponudi od 66 europskih i hrvatskih kratkometražnih filmova u 13 filmskih programa. Blagdanska uživancija ne traje samo taj najkraći dan nego cijeli vikend od 19. do 21. prosinca, a čak dvadeset i devet kina diljem Hrvatske prikazuju izbor filmova od Baltazarova Zvjezdanog kvarteta do ‘kratkiša’ koji su nizali uspjehe na brojnim filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu. Autori tih filmova istražuju granice narativne i vizualne forme i vode nas nekim novim filmskim putovima – izjavila je Tina Hajon, voditeljica projekta Maraton kratkometražnih filmova.

Maraton u kinima ove godine donosi dva programa filmova za djecu, te tri programa namijenjena odraslima, koji ubrajaju sve rodove – od animiranih do eksperimentalnih. Za najmlađe je tu ‘Baltazar: serija Zvjezdani kvartet‘ legendarne Zagrebačke škole crtanog filma, te europski kratkometražni filmovi iz Italije, Švicarske, Norveške, Irske i  Španjolske za djecu uzrasta od 3 do 6 godina po izboru organizacije Short Circuit. U taj je program uvršten i domaći animirani film ‘Skriveni talent’ Mirana Miošića, koji govori o raspjevanom mačku Bjelobrku koji nema sluha, što ga ne sprječava da stalno i katastrofalno pjeva.

MARATON KRENUO IZ FRANCUSKE 

Programi za odrasle donose recentne europske i hrvatske kratkometražne naslove.

Inicijativu ‘Najkraći dan’ (Le jour le plus court) započeo je 2012. godine francuski nacionalni centar za kinematografiju (Centre national du cinéma et de l’image animée) u suradnji s Agencijom za kratkometražni film (l’Agence du court métrage) s idejom cjelodnevne promidžbe bogatog repertoara kratkometražnog filma u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj inicijativa je dobila međunarodni karakter te u njoj sada sudjeluje 14 europskih zemalja. Maraton kratkometražnih filmova organizira Hrvatski audiovizualni centar.

Kompletan program Maratona kratkometražnog filma potražite klikom na RASPORED.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.