FOTO: Brešanov film ‘Svećenikova djeca’ premijerno prikazan u Parizu uz podršku Charlie Hebdo

U pariškom kinu Cinéma les 7 Parnassiens u ponedjeljak 30. ožujka održana je svečana premijera komedije Svećenikova djeca redatelja Vinka Brešana, koja od 1. travnja kreće u distribuciju diljem Francuske. Premijeri su nazočili redatelj filma te urednici i novinari satiričnog lista Charlie Hebdo, medijskog sponzora filma, kao i veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj te brojni uzvanici i prijatelji hrvatskog filma.

– Ono što je jedno malo čudo koje se dogodilo s filmom Svećenikova djeca jest da je on otkupljen i prikazan u 40 zemalja, a sad naposlijetku i u Francuskoj, koja je na određeni način centar kulture. Sigurno je dobro da jedan hrvatski film ima širu distribuciju u Francuskoj, jer to između ostalog znači da hrvatska kinematografija može tražiti svoje prilike i na festivalu u Cannesu. Naime, više nismo nešto što je potpuno nepoznato, nešto što je nekomunikativno, nešto što ne funkcionira izvan svojih vlastitih granica komentirao je redatelj filma Vinko Brešan.

svecenikova djeca pariz

-Ovo je trenutak kad će dosta Francuza shvatiti da imamo isti ili vrlo sličan smisao za humor, a taj smisao za humor i satira kao takva je u bazi Francuske. Pravo na satiru, pravo na ismijavanje onoga koji smatra da je moćan a zapravo nije, to je nešto što Francuzi neobično mnogo cijene i ovaj Brešanov film gotovo bih rekao da udara u tu tanku žicu francuske političke kulture i kulture općenito kazao je veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj Ivo Goldstein.

Glavni urednik Charlie Hebdoa Gerard Briard kazao je kako je film “u duhu Charlie Hebdoa”, jer govori o vjerskoj instituciji i posljedicama njezinog petljanja u ljudske živote, što su i teme koje se obrađuju u tom satiričnom listu. -Svidjela su mi se Svećenikova djeca i sada bih htio pogledati druge hrvatske filmove. Ako su svi tako dobri, trebalo bi ih distribuirati izvan Hrvatske – dodao je Briard.

svecenikova djeca pariz charlie habdo

– U Francuskoj inače nezavisni autorski film s titlovima mora biti prikazan u dva pariška kina i 10-15 kina u ostatku zemlje, a ovaj film se u prvom tjednu prikazuje u 55 kinodvorana diljem Francuske. Ako prođe dobro, ako usmena predaja učini svoje i ljudi dođu na film, kumulativno će to značiti projekciju u 150 dvorana u dva-tri tjedna, što je nevjerojatno objasnio je Loic Magneron, predsjednik distribucijske kuće WIDE Managment.

Svećenikova djeca u distribuciju idu 1. travnja te će se u francuskim kinima prikazivati do kraja svibnja. Neka prikazivanja filma već su održana u manjim francuskim gradovima, a publika je sjajno reagirala te o filmu diskutirala sa scenaristom Matom Matišićem koji je nazočio pretpremijernim projekcijama. Satirični list Charlie Hebdo će, povodom početka distribucije, u izdanju za 1. travnja pripremiti specijal o filmu na četiri stranice, a zanimljivo je i da će se uz svaku kupljenu ulaznicu za film dijeliti i – kondom, njih 25.000 koje je osigurala kompanija SOFT.

Svećenikova djeca dosad su prikazana u kinima diljem svijeta te je film u međunarodnoj distribuciji vidjelo preko 113. 000 gledatelja. U hrvatskim kinima u 2013. godini film je pogledalo preko 158.000 gledatelja. Producent filma je Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom, a međunarodni distributer filma je kompanija WIDE Management.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.